Kde je problém? Vandalmi poškodenú tabuľu pri soche H. Ch. Andersena od leta dodnes neopravili

18.2.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Socha dánskeho rozprávkara H. Ch. Andersena sa stala už neoddeliteľnou súčasťou Hviezdoslavovho námestia. Vlani v lete však neznámi vandali poškodili tabuľu vedľa sochy, ktorá informovala o spisovateľovej návšteve Bratislavy. Tabuľu dodnes nik neopravil. Bratislavské noviny zisťovali dôvod .

Na dlhodobo chýbajúcu tabuľu nás upozornila pani Silvia, ktorú zaujímalo, či ju rekonštruujú alebo bola poškodená. Na mieste, kde sa nachádzala, je dodnes zničená dlažba. Tabuľa informuje o pobyte H. Ch. Andersena v Bratislave, ktorý navštívil naše mesto v roku 1841. Bola na nej vyrytá veta z Andersenovho denníka: "Hádam si raz spomeniete na cudzinca, ktorý navštívil vaše mesto".

Čo sa presne stalo, sme sa snažili zistiť najskôr od samosprávy v Starom Meste. 

Napravo od sochy vidno miesto, kde bola tabuľa:

Zdroj: ms

"Koncom augusta roku 2019 sme si všimli, že došlo k poškodeniu kamennej kocky s pamätným nápisom pri soche H. Ch. Andersena. Operatívne sme požiadali Technické služby Starého Mesta, aby kocku dočasne odložili do skladu vo svojom areáli, aby poškodenú kocku niekto neukradol. Zároveň sme začali zisťovať, kto má sochu v majetku (v správe), nakoniec sme sa dopátrali (cez Bibianu a ministerstvo kultúry), že socha bola odovzdaná vtedajšiemu primátorovi hlavného mesta Ďurkovskému, ktorý ju protokolom prevzal. Preto sme túto skutočnosť oznámili magistrátu, konkrétne ich oddeleniu kultúry a požiadali ich, aby zabezpečili opravu spomínanej sochy," informoval bratislavskenoviny.sk hovorca Starého Mesta Matej Števove. 

Miesto, kde bola tabuľa. Ostala tu len zničená dlažba:

Zdroj: ms

Obrátili sme sa teda na magistrát. "Hlavné mesto v súčasnosti rieši prevzatie sochy H. Ch. Andersena do svojho majetku. Z dôvodov, že zo strany realizátorov sochy nedošlo k odovzdaniu diela so všetkými náležitosťami, ktoré sú podmienkou na to, aby dielo mohlo byť prevzaté a ďalej spravované hlavným mestom, resp. na tento účel zriadenou organizáciou, nie je v súčasnosti možné zo strany hlavného mesta vykonávať všetky úkony súvisiace so správou tohto umeleckého diela vrátane opravy jeho poškodenia vandalmi. Riešime však získanie všetkých potrebných náležitostí na prevzatie diela a následne zabezpečíme aj jeho ďalšie spravovanie vrátane opravy poškodených častí," vysvetlil pre bratislavskenoviny.sk hovorca magistrátu Peter Bubla. 

Na návrat tabule si tak zrejme budeme musieť ešte počkať. 

Ako pred pár rokmi priblížila TASR, sochu svetoznámeho dánskeho rozprávkara odhalili ešte 2. júna 2006. Tvorca sochy akademický sochár Tibor Bartfay ju vytvoril ako dar deťom bez nároku na honorár. Osadenie sochy bolo výsledkom iniciatívy Občianskeho združenia (OZ) Hansa Christiana Andersena a Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana.

Svetoznámy rozprávkar navštívil Bratislavu v roku 1841. Keď sa krátko prechádzal týmto mestom, do svojho cestovateľského zápisníka si zapísal: Bratislava je krásne mesto, plné pekných dievčat a dobrého vína. Určite ho vtedy nenapadlo, že raz v meste pri Dunaji bude jeho socha ozdobou a kultúrnou pamiatkou. Traduje sa, že k napísaniu známej rozprávky Dievčatko so zápalkami inšpirovala Andersena práve Bratislava. Počas prechádzky po meste si vraj všimol malé dievčatko predávajúce na ulici zápalky.

Socha predstavuje spisovateľa v nadživotnej veľkosti s cylindrom v ruke, pôvodne obklopeného niektorými známymi rozprávkovými postavičkami. Bronzová socha je patinovaná a v jej okolí sú v dlažbe uložené rôznofarebné kamene predstavujúce lupene kvetov. Dielo stálo štyri milióny slovenských korún, peniaze venovali z veľkej časti súkromní sponzori.

Žiaľ, pamiatka na svetoznámeho rozprávkara neušla pozornosti vandalov. Už 1. septembra 2006 bratislavská Mestská polícia oznámila, že bronzovú sochu Hansa Christiana Andersena v nočných hodinách poškodili. Neznámy páchateľ z podstavca sochy odlomil jednu z Andersenových rozprávkových postavičiek - škaredé káčatko. Vzniknutú škodu odhadli na stotisíc korún. Polícia ihneď prehľadala širšie okolie sochy, ale zmiznutú časť nenašla. Bronzové káčatko skončilo pravdepodobne v zberných surovinách.

(ms) 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie