Najhoršia v Bratislave? Jantárová cesta privádza do zúfalstva chodcov aj vodičov

16.2.2020
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Už celé roky sa Petržalčania sťažujú na katastrofálny stav Jantárovej cesty, najmä od Pajštúnskej po Betliarsku ulicu. V rovnakom stave sú aj chodníky, ktoré sú buď ako tanko­drom, alebo končia v ničote. A mesto už celé roky reaguje, že stav sa zmení s dobudovaním električkovej trate. Znamená to, že najbližšie roky treba len ticho pretrpieť?

„Po Jantárovej sa už naozaj takmer nedá jazdiť. Horšia cesta snáď v Bratislave ani nie je,“ nájdete jeden z podnetov na stránke odkazprestarostu.sk. Zďaleka nie je jediný. Odpoveď je zväčša rovnaká: s električkou sa to zmení.

Podobne sú na tom chodníky. „Na križovatke Betliarska - Jantárová končí chodník v ceste. Jediná možnosť, ako prejsť k priechodu, vedie cez štrkovú krajnicu, kde navyše často parkujú autá a s kočíkom neprejdete. Často tu ľudia prebiehajú cez križovatku...“ píše ďalšia Petržalčanka. Odpoveď magistrátu znela: „Križovatka Jantárová – Betliarska je riešená spolu s pešími trasami v projekte výstavby II. etapy električky do Petržalky.“

Ľuďom evidentne dochádza trpezlivosť. „Toto nie je chodník! Toto je tankodrom! Žiadam o vybudovanie normálneho chodníka (od Medissima - po Lidl popri ceste). Keď naprší, vôbec sa tadiaľ nedá prejsť...“ napísala ďalšia z obyvateliek takisto na jeseň minulého roka.

Odpoveď oddelenia správy komunikácií magistrátu reagovalo: „Jantárová od Pajštúnskej po Vyšehradskú vrátane predmetných chodníkov je provizórna a nebola odovzdaná do správy mesta. Úpravy v okolí budúcej električkovej trate budú ukončené v nadväznosti na jej realizáciu.“ Lenže pani si dala tú námahu a zistila, že v dokumentácii električky tento chodník medzi rekonštrukciami zahrnutý nie je, takže čakať na električku ďalšie tri roky je zbytočné.

Zdroj: Matúš Husár

O problém ľudí, ktorí tento chodník denne využívajú a zúfajú si, prejavila záujem petržalská poslankyňa Elena Pätoprstá. Interpelovala primátora ohľadom vybudovania  bezbariérového chodníka pre obyvateľov v Petržalke Jantárová cesta – Lietavská ulica. Tu je odpoveď na jej interpeláciu: „Vážená pani poslankyňa Elena Pätoprstá, problém, ktorý opisujete, nám je známy, a ako správne uvádzate, po západnej strane Jantárovej cesty je chodník v projekte 2. časti Nosného systému MHD v Bratislave električková trať do MČ Bratislava ~ Petržalka navrhovaný len sčasti. Chodník po východnej strane Jantárovej cesty bol v celej dĺžke už súčasťou dokumentácie pre územné rozhodnutie, ako aj chodník, ktorý smeruje k OC Lidl. Po západnej strane Jantárovej cesty bola však navrhovaná rekonštrukcia len určitej časti chodníka, preto zabezpečíme, aby sa rekonštrukcia jeho zvyšnej časti realizovala v rokoch 2020-2021.“
Keď neprší, aspoň kvapká?

(in)

Páčil sa vám článok?