Mesto zverejnilo na otvorenom portáli zmluvy, faktúry a objednávky

22.1.2020

Zdroj: archív

Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava urobilo ďalší krok k transparentnosti hospodárenia samosprávy. Na „open data“ portáli, na ktorom sprístupňuje otvorené dáta, zverejnilo svoje zmluvy, faktúry a objednávky.

Nový dátový set ponúka taktiež aj rozšírené možnosti vyhľadávania a filtrovania, čím by sa mala zároveň zvýšiť kontrola. 

Údaje o zákazkách zverejňovala bratislavská samospráva doposiaľ vo forme PDF tabuľky. "Od verejnosti aj zástupcov médií sme zaregistrovali, že majú ťažkosti sa v takejto tabuľke orientovať. Preto online dataset poskytuje aj rozšírené možnosti vyhľadávať vo všetkých objednávkach a zákazkách od roku 2011 až dodnes," poznamenal primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Hlavné mesto vykoná v priebehu kalendárneho roka tisícky finančných operácií, uzatvorí stovky zmlúv a rozhodne o mnohých majetkových transakciách. Všetky dôležité údaje o týchto finančných operáciách nájdu návštevníci na novom transparentnom portáli hlavného mesta www.opendata.bratislava.sk, v sekcii Rozpočet a dane. K dispozícii majú po novom aj informácie o cenách, menách dodávateľov či predmety jednotlivých objednávok, faktúr a zákaziek.

Na Slovensku funguje od roku 2011 zákonná povinnosť zverejňovať na webovom portáli zoznamy odberateľských vzťahov.

(TASR)

Páčil sa vám článok?