Dom slávneho prešporského lekárnika už neničí vlhkosť, Staré Mesto opravilo dvor v Pistoriho paláci

20.1.2020
0

Zdroj: Staré Mesto

Páčil sa vám článok?

Pistoriho palác na Štefánikovej ulici, národnú kultúrnu pamiatku, už nebude ničiť vlhkosť. Mestská časť Bratislava-Staré Mesto zrealizovala opravy, ktoré odstránili príčiny navĺhania palácových múrov.

Pistoriho palác je jedným z architektonických klenotov Starého Mesta. Som rada, že sa veci hýbu vpred a že sa nám podarilo urobiť ďalší podstatný krok k záchrane tejto pamiatky,“ uviedla Zuzana Aufrichtová, starostka Starého Mesta.

V rámci projektu bolo zrealizovaných viacero čiastkových zásahov, ktoré zabraňujú zavĺhaniu múrov paláca. „Projekt zahŕňa obnovu soklovej často povrchov vonkajších stien dvorovej fasády, obnovu povrchov interiérových stien v suteréne zdevastovaných vlhkosťou, realizáciu odkvapového chodníka v styku s dvorovou fasádou, oddrenážovanie časti plochy dvora do kanalizácie a realizáciu dažďových žľabov v podbrání paláca pri hlavnej vstupnej bráne a bráne do dvora,“ vypočítava Milan Chromík zo staromestského Oddelenia stratégie a projektového riadenia.

Stav pred opravou:

Zdroj: Staré Mesto

​Rekonštrukčné práce boli realizované pod odborným dohľadom autorizovaného stavebného dozoru, technologický postup pri aplikácii sanačných systémov bol priamo na stavbe priebežne konzultovaný so zástupcom dodávateľa týchto systémov.

Zdroj: Staré Mesto

Ako človek od fachu môžem povedať, že výsledok opráv bol zrealizovaný vo vysokej stavebno-technologickej kvalite a na umelecko-remeselnej úrovni,“ skonštatovala Aufrichtová.

Čiastková rekonštrukcia Pistoriho paláca je ďalším príspevkom mestskej časti k záchrane architektonického kultúrneho dedičstva v centrálnej mestskej časti.

(ms, ts) 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie