FOTO: Petržalka vynovila viaceré detské ihriská a aj basketbalové na Žehrianskej

13.1.2020
0

Zdroj: MÚ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Bratislavská Petržalka sa v minulom roku zapojila do dvoch projektov financovaných zo zdrojov mestskej časti a z dotácií Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), v rámci ktorých zrevitalizovala vybrané ihriská v Petržalke. Pozrite si, ako vyzerajú.

Prvý projekt sa týkal demontáže starých a inštalácie nových herných prvkov na verejných detských ihriskách Fedinova 18, Budatínska 63, Šášovská 2-4 (úvodná foto) a Jasovská 17, výsledkom druhého projektu je zrevitalizované basketbalové ihrisko na Žehrianskej ulici.

Nové herné prvky na štyroch verejných detských ihriskách boli osadené v rámci projektu „Obnova verejných detských ihrísk v Petržalke“, na ktorý Petržalka získala mimorozpočtové zdroje formou dotácie z dotačného programu BSK. „Naším cieľom bolo podporiť voľnočasové a športové aktivity pre čo najširšiu verejnosť, a tak zlepšiť kvalitu sídliskového života,“ povedala vicestarostka Petržalky a predsedníčka občianskeho združenia Petržalské ihriská Lýdia Ovečková.

Detské ihrisko na Budatínskej:

Zdroj: MÚ Petržalka

„Podarilo sa nám to aj Basketbalovévďaka podpore Bratislavského samosprávneho kraja, ktorý na oba projekty poskytol dotáciu vo výške 16-tisíc eur,“ dodala Ovečková, ktorá je zároveň župnou poslankyňou.

„Pri výmene herných prvkov sme dbali najmä na kvalitu, preto sme vyberali materiály s dlhou životnosťou. Niektoré herné prvky sú celé z nehrdzavejúcej ocele s doplnkami z kvalitného HDPE plastu, iné zase z hĺbkovo impregnovaných severských drevín v kombinácii s doplnkami z HDPE plastu a nehrdzavejúcej ocele,“ vysvetľuje Anna Všetečková z oddelenia projektového riadenia mestskej časti. „Na detských ihriskách bolo potrebné demontovať poškodené herné prvky ako zlomené hojdačky, retiazkový mostík či domček, ktoré ohrozovali zdravie detí,“ upozornila Všetečková.

Detské ihrisko na Jasovskej:

Zdroj: MÚ Petržalka

​Na Budatínskej pribudla nová kombinovaná lezecká zostava so šmykľavkou a hojdačkami, na Šášovskej vláčik s vagónikmi a kombinovaná lezecká zostava so šmykľavkami a na Jasovskej nový vláčik s tunelom. Mestská časť myslela aj na znevýhodnené deti a na ihrisku Fedinova osadila okrem troch nových hojdačiek aj tzv. hniezdo, na ktorom sa môžu pohojdať aj deti s telesným hendikepom či rodič s dieťaťom. Petržalská samospráva inštalovala celkovo šesť herných prvkov za viac ako 18 446 eur, z toho viac ako 10-tisíc investovala zo svojho rozpočtu.

Detské ihrisko na Fedinovej:

Zdroj: MÚ Petržalka

​Detské ihrisko na Budatínskej ulici a basketbalové ihrisko na Žehrianskej ulici sa dočkali koncom decembra 2019 slávnostného krstu. „Som veľmi rada, že sa podarilo úspešne zrevitalizovať plochu basketbalového ihriska na Žehrianskej, ktoré je veľmi využívané, a to najmä deťmi a mládežou, ale i dospelými. Vo voľnom čase basketbalové ihrisko využívajú aj hráči a hráčky petržalských basketbalových klubov–BSC a BKM–Five Stars," povedala na krste basketbalového ihriska Ovečková. Projekt jeho renovácie financovala mestská časť sumou viac ako 30-tisíc eur a Bratislavský samosprávny kraj sumou 8-tisíc eur. Súčasťou obnovy ihriska bola výmena poškodeného asfaltového povrchu, nové značenie čiar a repasovanie pôvodných basketbalových košov.

Basketbalové ihrisko na Žehrianskej:

Zdroj: MÚ Petržalka

„Naším zámerom je, okrem iného, zapojenie miestnej komunity do obnovy ihrísk formou brigád. Jedna z prvých v tomto roku je naplánovaná na jar a chceli by sme sa dopredu poďakovať všetkým aktívnym rodičom a deťom, ktoré sa zapoja do upratovania a zveľadenia verejného priestoru,“ uzavrela Ovečková.

 (ms) 

Páčil sa vám článok?