V piatok otvárajú na Hlavnom námestí zmenené vianočné trhy. Čím sa budú líšiť?

20.11.2019
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Vianočné trhy na Hlavnom a Františkánskom námestí, ktoré organizuje mesto, majú už nový názov i obsah. Po novom ponesú názov Vianočný Hlavný trh. To však zďaleka nie je jediná zmena.

Trhy oficiálne otvoria v piatok o 17.00 h, v stánkoch sa však bude zrejme predávať už predtým. "Nový koncept vianočných trhov je zameraný na kvalitné, ekologické, bezpečné, ale i vizuálne atraktívne podujatie so sprievodným kultúrnym programom, ktoré bude maximálne reflektovať na príjemnú vianočnú atmosféru v meste. Okrem toho bude Vianočný Hlavný trh pomáhať ľudom a prírode a absolútnou novinku bude možnosť bezhotovostnej platby kartou a mobilom," informovalo mesto na svojej stránke.  

Iné bude aj usporiadanie stánkov. Jedlá a nápoje nájdete na Hlavnom námestí a program a zábavu zas na Františkánskom námestí, kde bude umiestnené pódium. Spolu bude počas Vianočného Hlavného trhu 76 stánkov, z toho jedna veľká pergola s tradičnými vianočnými pochúťkami a jedna  veľká pergola s vianočnými nápojmi. Občerstvenie doplní päť stánkov s jedlom na priamu konzumáciu, deväť stánkov s jedlom a grilom, jedenásť stánkov s nápojmi, balené potraviny budú v 15 stánkoch. Návštevníci si budú môcť darčeky a remeselné výrobky zakúpiť v 24 stánkoch. "Tradičný neziskový, dobročinný prvok vianočných trhov je pre nás rovnako dôležitý. V 10 stánkoch sa počas Vianočného Hlavného trhu prestrieda 22 neziskových organizácií, ktoré budú prezentovať svoju charitatívnu činnosť," dodáva mesto. 

Program sa bude tento rok bude sústrediť na malom pódiu v  intímnejšej atmosfére na Františkánskom námestí.V  týždni bude prevažovať hudba, o  ktorú sa postarajú známi DJ (DJ Samurai, Reverend, Code či Phonotic) a  dopĺňať ich budú žiaci mestských základných umeleckých škôl s  rôznymi tanečnými a  speváckymi vystúpeniami. Piatky budú typické pre koncerty – atmosféru navodia známe kapely ako Lady Jane a Kešu, Paper Moon Trio či Adriena Bartošová and Friend. Vianočnú hudbu si budú môcť návštevníci vychutnať na festivale adventnej a  vianočnej hudby, ktorá bude v spolupráci s  Bratislava Music Agency. Pre deti sú pripravené divadielka, vianočné čítania či drevený kolotoč počas víkendov v decembri.

Tohtoročné trhy majú byť zero waste, teda prakticky bez odpadu. Odpad sa bude triediť v troch staniciach, kde budú na správne vhadzovanie do nádob dozerať brigádnici. Jednorazové plastové tašky, slamky, plastové fľaše, polystyrénové obaly na jedlo, jednorazové plastové príbory sú zakázané. Používať sa budú kompostovateľné riady a príbory  určené na jedno použitie. Tie sú vyrobené z prírodných (obnoviteľných) zdrojov, ako je kukuričný škrob alebo cukrová trstina. Predajcovia budú povinní používať opakovane použiteľné vratné poháre.

(ms)

Páčil sa vám článok?