Pred Starou tržnicou máme Námestie Nežnej revolúcie. Čo naň hovoria Bratislavčania?

16.11.2019
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Nové Námestie Nežnej revolúcie pred Starou tržnicou vyvolalo veľa emócií. S návrhom „odtrhnúť“ časť Námestia SNP a premenovať ho, aby sme si aj takto uctili 30. výročie pádu totality, prišiel primátor Bratislavy Matúš Vallo. Staromestskí poslanci ho schválili v septembri, mestskí v októbri. Svoj názor môžete vyjadriť aj v našej ankete.

Už odvčera máme pred Starou tržnicou Námestie Nežnej revolúcie. Dnesvečer o 17:30 ho za prítomnosti primátora Matúša Valla slávnostne otvoria. „Nežná revolúcia, rovnako ako SNP, symbolizujú odpor verejnosti proti totalite a prejavenie vôle našich občanov po slobode. Preto si myslíme, že tieto dve dejinné udalosti a dve námestia pomenované podľa nich majú mať dôstojné miesto vedľa seba,“ zdôvodnil primátor Vallo, ktorý získal pre svoj návrh takmer jednohlasnú podporu v mestskom zastupiteľstve.

Zdroj: ms

Ako jediná hlasovala proti mestská poslankyňa a starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová. „Neviem, či toto by sme chceli vo chvíli, keď vieme, ako sme s Nežnou revolúciou naložili a kam sme sa po 30 rokoch dopracovali,“ uviedla jeden z argumentov.

Myšlienka rozdeliť Námestie SNP sa od začiatku nepozdávala ani Slovenskému zväzu protifašistických bojovníkov. Podľa jeho predsedu Pavla Sečkára by sa nemalo „ukrajovať“ z Námestia SNP, ktoré má trvalú historickú hodnotu pre celé Slovensko.

A dohadujú sa aj Bratislavčania na sociálnych sieťach. Fakt je, že keď sa dnes stretávame na spodnej časti Námestia SNP, stretávame sa „pred tržnicou“ alebo „nad Manderlom“. Budúcnosť napokon ukáže, či sa ujme nový názov.

Čo na Námestie Nežnej revolúcie pred Starou tržnicou hovoria známi Bratislavčania?

Silvia Porubänová,sociologička:

Zdroj: ac

Neprekáža mi, že spodná časť Námestia SNP sa premenovala na Námestie Nežnej revolúcie, hoci logika hovorí, že takto by sa mala volať vrchná časť námestia pri pamätníku. Ale, samozrejme, dôstojné miesto musí mať aj SNP. Okrúhle 30. výročie Nežnej revolúcie by si zaslúžilo možno aj vlastnú ulicu.

Hilda Gábrišová, publicistka:

Zdroj: ac

Je to veľmi dobrá myš­lienka a priestor pred Starou tržnicou je podľa mňa dôstojný. Nežná revolúcia nám priniesla slobodu, výrazne ovplyvnila naše životy, aj keď nie všetko, za čo sme štrngali na námestí, vyšlo tak, ako sme si predstavovali.

Katarína Nádaská, etnologička:

Zdroj: ac

Pripomenutie pádu totality si zaslúži dôstojné miesto, nie pred Starou tržnicou. Tento priestor je maličký, nový názov sa nehodí ani kvôli historickej budove tržnice. Vždy bola  miestom, kde sa konali trhy či jarmoky, aj preto mi to príde nedôstojné.

(ac)

Páčil sa vám článok?