Živé námestie sa rozšírilo až na Treskoňovu, obyvatelia Zochovej však prišli o parkovacie miesta

15.11.2019
0

Zdroj: Magistrát

Páčil sa vám článok?

Bratislavský magistrát pokračuje v premene vybraných verejných priestorov na Živé námestie. Pešia zóna vyznačená oranžovými kruhmi, ktorá vznikla na Námestí SNP, sa po novom rozšírila až na Treskoňovu (ulička ústiaca na Námestie SNP medzi Kunsthalle a nemocnicou). Svoj názor môžete vyjadriť aj v ankete na konci článku.

"Na území ožil priestor vďaka umeleckým inštaláciám Kunsthalle, preorganizovaná je statická doprava. Pre zvýšenie bezpečnosti bude doplnené osvetlenie a pribudne aj mobilné sedenie," informoval nás hovorca magistrátu Peter Bubla. 

Verejný priestor je veľmi dôležitý. Ovplyvňuje to, ako sa obyvatelia, návštevníci v meste cítia, aký majú k nemu vzťah, aj ako verejný priestor využívajú. Veľký dlh, ktorý v Bratislave za predchádzajúce roky vznikol voči verejnému priestoru, chce súčasné vedenie mesta naprávať. Metropolitný inštitút Bratislavy pracuje na viacerých projektoch a opatreniach s cieľom zlepšiť verejný priestor a tým skvalitniť život obyvateľom, ale aj návštevníkom nášho mesta. Takým je aj projekt „Živé námestie“. 

Súčasťou projektu Živé námestie, na ktorom pracuje Metropolitný inštitút Bratislavy, sú aj tzv. „rýchle zlepšenia“. Tie je možné urobiť v pomerne krátkom čase a s nižším rozpočtom. Prvé takéto zmeny možno vidieť na Klobučníckej ulici (úprava priestoru v prospech chodcov, nová mobilná zeleň, veľkokapacitné smetné koše a cyklostojany), ale tiež pred budovou Starej tržnice (nové sedenie okolo stromov, nové osvetlenie, orez stromov), na Kamennom námestí (odstránenie čiernych stavieb, vyčistené okolie stromov, obložená meteostanica, nové trávnaté plochy so závlahou) a v severnej časti Námestia SNP boli vysadené nové stromy.  

Zdroj: Magistrát

"Najnovšie rýchle zlepšenia sa týkajú Treskoňovej ulice. Priestor v tomto území oživili umelecké inštalácie Kunsthalle. Do konca roka tu bude doplnené osvetlenie pre zvýšenie bezpečnosti. Na jar pribudne mobilné sedenie. A došlo aj k preorganizovaniu statickej dopravy. V zadnej časti ulice sme vytvorili parkovacie miesta pre sanitku a návštevníkov Nemocnice Milosrdní bratia. Zároveň sa v území podarilo zrealizovať viacero menších zmien – pomohli sme s opravou fasády a úseku chodníka nemocnice, odstránili sme predajné stánky, ktoré v mieste vytvárali bariéru," dodal Bubla.

Treskoňova ulica je v správe Starého Mesta a po rokovaniach s UNsP Milosrdní bratia a Kunsthalle sme našli kompromisné riešenie – časť ulice bude využívaná ako kultúrny verejný priestor, zohľadnili sa potreby obyvateľov a nemocnice, pre ktorej potreby tam budú vyhradené parkovacie miesta. Investície do verejného priestoru sú pre rozvoj mesta veľmi dôležité a preto verím, že projekt Živé námestie bude úspešne realizovaný do plánovanej podoby,“ povedala Zuzana Aufrichtová, starostka Starého Mesta.  

 Tento projekt však priniesol so sebou i problém. Zrušené parkovacie miesta totiž patrili súkromnej BPS, ktorá za ne dostala náhradu na Zochovej ulici. Rezidenti Zochovaj tak odrazu zistili, že na miestach, kde roky parkujú, im po novom mestskí policajti nasadia papuče a udelia pokuty. Písali sme o tom tu: 

​„Kunsthalle Bratislava sa teší z premeny okolitého verejného priestoru v jej tesnom susedstve, kde plánuje realizovať vysunuté výstavné aktivity pod novou značkou "Kunsthalle EXT". Skratka "EXT" ako exteriér, extenzia či exit, bude zastrešovať najmä objekty a inštalácie, ale aj iné umelecké diela určené do verejného priestoru na Treskoňovej ulici. Pilotným dielom, ktoré uvedie novú dramaturgiu vysunutého výstavného priestoru Kunsthalle Bratislava, bude "signálny" objekt Rudolfa Sikoru - Výkričník. V budúcom roku plánuje galéria aj naďalej prepájať plochu na Treskoňovej ulici s vlastným výstavným programom, ale aj širšie koncipovanou témou umenia vo verejnom priestore, ktorú dlhodobo reflektuje,“ uviedla Nina Vrbanová, poverená riaditeľka Kunsthalle Bratislava.

Výkričník Rudolfa Sikoru:

Zdroj: Magistrát

​Ku komplexnejšej rekonštrukcii priestoru dôjde v priebehu budúceho roka. Finálnu podobu územia prinesie architektonicko-urbanistická súťaž, na zadaní ktorej pracuje Metropolitný inštitút Bratislavy a ktorú plánujeme vyhlásiť ešte tento rok.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?