Ako dopadlo monitorovanie vyhradených miest pre ŤZP osoby na Pribišovej?

8.11.2019
0

Zdroj: MÚ Karlova Ves

Páčil sa vám článok?

Nedisciplinovaní vodiči, ktorí pred zavedením novinky obsadzovali parkovacie miesta zdravotne znevýhodneným, sa polepšili. V priebehu sledovaného obdobia troch mesiacov mestská polícia musela za hriešnikmi vyštartovať len desaťkrát.

Porušenia odhalil automatický systém, ktorý notifikácie o porušení zasielal na mobilný telefón MsP. 

Za väčšinu výjazdov paradoxne mohli samotní užívatelia vyhradených miest. Na vyhradenom mieste pre ŤZP stálo auto osoby s ŤZP alebo vozidlo jej rodinného príslušníka, ktoré v danom momente nemalo na palubnej doske elektronickú identifikačnú kartu. Majiteľa vozidla preto mestskí policajti upozornili, že je potrebné mať kartu umiestenú vo vozidle. Len v štyroch prípadoch zistili porušenie predpisov. Vozidlo parkovalo na vyhradenom mieste neoprávnene a vodičovi udelili blokovú pokutu. 

Ľudia s vážnymi zdravotnými problémami majú starostí viac ako dosť. Keď im svojou bezohľadnosťou neumožníme zaparkovať na mieste nato určenom, môžeme im spôsobiť ťažkosti, ktoré si možno ani nevieme predstaviť. Monitoring týchto miest je jedna z ciest ako zvýšiť našu sebadisciplínu a ohľaduplnosť voči iným,“ upozornila starostka mestskej časti Bratislava-Karlova Ves Dana Čahojová.

Systém monitorovania parkovacích miest považujeme sa prínosný. Vidíme, že disciplína vodičov v tejto lokalite sa zlepšila. Počas sledovaného obdobia bol počet hlásení od držiteľov tohto parkovacieho miesta nulový. Znamená to, že všetky porušenia parkovania boli zachytené systémom a naši príslušníci sa riešeniu týchto porušení zodpovedne venovali,“ uviedol veliteľ expozitúry Mestskej polície Bratislava IV. Vladimír Šustr. 

​Systém monitorovania vyhradených parkovacích miest pre osoby s ŤZP na Pribišovej spustila Karlova Ves v júni. Projekt je zameraný na sledovanie disciplíny parkovania a zamedzenie neoprávnených parkovaní na miestach vyhradených pre osoby so zdravotným postihnutím. Spusteniu prevádzky predchádzalo osadenie senzorov obsadenosti a distribúcia elektronických kartičiek pre osoby s ŤZP. 

Hlavný prínos systému spočíva v tom, že ak zdravotne znevýhodnenej osobe obsadí parkovacie miesto vodič bez oprávnenia, okamžite sa o tom dozvie mestská polícia a môže tento priestupok riešiť. Karlova Ves hodnotí fungovanie systému pozitívne a bude zvažovať jeho postupné rozširovanie. 

(ts, ms) 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie