O vode v Draždiaku budeme vedieť viac, budú ju monitorovať

12.10.2019
0
Veľký Draždiak

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Petržalskí poslanci sa stotožnili s návrhom poslanca Miroslava Behúla, na Veľkom alebo Malom Draždiaku bude vybudovaná testovacia stanica pre monitoring kvality vody.

Okrem toho poslanci podporili aj vybudovanie informačného systému pre integráciu dát zo senzorov v našej mestskej časti. „Ide o podporu študentských projektov, ktoré budú testované v Petržalke,“ povedal nám Miroslav Behúl.

V prvom projekte študenti v rámci svojich záverečných prác vyvíjajú systém pre monitoring a čistenie odpadových vôd. „Rozpustený kyslík a ďalšie zložky kvality vody majú vplyv na rast, reprodukciu a prežitie sladkovodných organizmov. Moderné monitorovacie zariadenia umožňujú získať informácie o stave kvality vody a v reálnom čase informovať verejnosť a zodpovedné subjekty, ako aj poskytnúť údaje o vývoji kvality vody v dlhodobom časovom horizonte,“ uvádza sa v dôvodovej správe. Údaje budú zobrazované v reálnom čase vo forme číselných hodnôt a grafov prostredníctvom informačnej platformy na webovej stránke.

Monitorovanie vody:

Zdroj: Matúš Husár

​Vďaka druhému projektu sa obyvatelia na jednom mieste dozvedia environmentálne parametre ako je teplota, vlhkosť, prašnosť, CO, NO2 a hlučnosť. A to aj v mobilnej aplikácii, ktorá bude upozorňovať na neobvyklé situácie a zaznamenávať užitočné dáta od užívateľov.

(in)

Páčil sa vám článok?