FOTO a VIDEO Nová atrakcia: V centre mesta oddnes nájdete bronzový model Bratislavy z čias Márie Terézie

10.10.2019
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Nábrežie Dunaja zo strany Starého Mesta je opäť o čosi atraktívnejšie. Pri Café Propeller dnes odhalili bronzový odliatok Prešporka tak, ako vyzeral na konci 18. storočia, konkrétne v roku 1765. Môžete tu vidieť vtedajšie hradby, predmestia či vinice.

O vznik diela sa postarali milovníci Bratislavy z občianskeho združenia Skrášlime Slovensko (známy aktivista Maroš Mačuha) v spolupráci s Rotary clubom Bratislava Danube. Predlohou pre odliatok s rozmermi 145 x 145 cm a váhou 450 kg, ktorý vytvoril sochár Richard Zozulak,  bol sadrový model mesta z roku 1913 od A. Stefanieho, (nachádza sa v zbierkach Múzea mesta Bratislavy) . 

Model po salve z historického dela odhalili starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová spolu s riaditeľkou Bratislava Tourist Board Alžbetou Melicharovou:

Model pokrstili bratislavskými rožkami, nájdete na ňom popisky v štyroch jazykoch (slovenčine, maďarčine, nemčine a angličtine) plus popis pre nevidiacich. "Vďaka popisu v Braillovom písme  poslúži aj nevidiacim, aby si mohli takto mesto ohmatať a získať predstavu, ako v 18. storočí vyzeralo," vysvetlil Martin Sloboda, iniciátor projektu z Rotary Clubu Bratislava Danube. 

FOTOGALÉRIA:

​Model podľa odborníkov na turistický ruch prispeje k vyššej atraktivite Bratislavy aj z pohľadu jej návštevníkov. “Veľmi ma teší, že našiel umiestnenie vedľa kaviarne Propeller. Z pohľadu prehliadky mesta dáva takéto umiestnenie najväčšiu logiku. Gro turistov prichádza do Bratislavy stále po Dunaji na lodiach a práve v týchto miestach začína ich prehliadka. Keď prídete do nového mesta, vašou prvou otázkou je, ako sa zorientovať, kde presne som. Pri tomto modeli sa môže sprievodca zastaviť a zorientovať návštevníkov, kde sa nachádzajú, ktorým smerom je hrad, ktorým smerom bude prehliadka pokračovať. A oni získajú úplne inú perspektívu,” povedala nám predsedníčka Komisie cestovného ruchu Soňa Svoreňová, ktorá je zároveň turistickou sprievodkyňou.

Soňa Svoreňová pri modeli Bratislavy:

Zdroj: ms

​Umiestnenie modelu z tých istých dôvodov vyzdvihla aj starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová, ktorej sa toto miesto videlo ideálne, akonáhle uvidela fotografiu modelu. "Na podnoží modelu sú všetky samosprávy, na ktorých sa nachádzame, teda Staré Mesto, hlavné mesto Bratislava, Bratislavský samosprávny kraj," dodala. 

Práve na spoluprácu rôznych samospráv pri napomáhaní k dokončeniu a umiestneniu modelu upozornil aj župan Juraj Droba: "Po dlhej dobe máme v Bratislave garnitúru, ktorej nezáleží na stranách, ale na tom, čo po nás zostane. Pre mňa je symbolom magistrátu, župy a Starého Mesta." 

​(ms)

Páčil sa vám článok?