Centrum mesta má zdobiť nová atrakcia. Bronzový model Bratislavy z čias Márie Terézie

27.3.2019
0
Maroš Mačuha, Richard Zozulak, Martin Sloboda

Zdroj: Youtube - Bronzový model Bratislavy

Páčil sa vám článok?

Historické centrum Bratislavy by mohlo byť o čosi atraktívnejšie. Nadšenci a milovníci metropoly Slovenska už finišujú s bronzovým odliatkom Bratislavy, ktorý mesto zachytáva tak, ako vyzeralo koncom 18. storočia. Aj s jeho hradbami, predmestiami či vinicami. Chýba im však ešte detail.

"V týchto dňoch finišujeme na projekte bronzového modelu barokovej Bratislavy, na ktorom s kolegom Martinom Slobodom (na úvodnej foto vpravo - pozn. red.) robíme už druhý rok. Náš sochár Richard Zozulak (na úvodnej foto uprostred) už odlieva časti modelu do bronzu... Model chceme osadiť už túto jar v centre Bratislavy," informoval na socálnej sieti známy bratislavský aktivista  a predseda správnej rady občianskeho združenia Skrášlime Slovensko Maroš Mačuha (na úvodnej foto vľavo), ktorý na projekte pracuje spolu s Rotary clubom Bratislava Danube.

Predlohou pre dielo je sadrový model mesta z roku 1913 od A. Stefanieho, ktorý znázorňuje Bratislavu v čase vrcholného baroka a nachádza sa v zbierkach Múzea mesta Bratislavy. Jeho pripravovaný bronzový odliatok by mal mať rozmer 150x150 cm a osadiť  ho plánujú na kamenný podstavec. Umiestniť by ho chceli na  Primaciálnom námestí pred vstupom do budovy novej radnice, presnejšie povedané, darujú ho mestu, ktoré by ho mohlo na svojom pozemku vystaviť. Predchádzajúci primátor Ivo Nesrovnal s  tým predbežne súhlasil, s novým vedením mesta sa ešte rokuje.

Model Bratislavy, ktorého konečná podoba bude z bronzu:

Zdroj: skraslime.sk

Na dokončenie modelu však chýba ešte necelých 5000 eur, ktoré sa rozhodli vyzbierať cez starlab (crowdfundingová platforma zameraná na všeobecne prospešné projekty otvorená prakticky každému, kto má nápad alebo projekt), kde ľudia môžu prispieť. Za pár dní sa už stihlo vyzbierať 500 eur.

"V priebehu jari by model mohol byt odhalený a Bratislava bude mat o atrakciu viac. Jej ukradnutia sa nebojíme, keďže bude vážiť okolo 300 kg a umiestnená bude na mieste monitorovanom kamerami. Na Slovensku sú takéto modely v Trnave, Prešove a Trenčíne.  Aj u nás bude na atraktívnom mieste, kde ho denne uvidia tisíce ľudí. Všetci sprievodcovia dostanú informáciu, aby sa tam so skupinami  turistov zastavovali. Takisto budeme informovať materské školy v okolí, aby sa tam panie učiteľky s detičkami, ktoré chodia každé ráno na vychádzku, zastavili a aby im pekne porozpravali niečo o histórii mesta. Takto budeme vychovavat ďalšie generácie k pozitivnemu vzťahu k mestu a jeho histórii. To isté platí pre všetky školské zájazdy, ktoré chodia do Bratislavy z celého Slovenska. Aby sa nám už nikdy nestalo, že ľudia, ktorí nemali k mestu žiaden vzťah, umožnia zbúrať polovicu centra. Vďaka popisu v Braillovom písme  poslúži aj nevidiacim, aby si mohli takto mesto ohmatať a získať predstavu, ako v 18. storočí vyzeralo," vysvetlil pre banoviny.sk Martin Sloboda, iniciátor projektu z Rotary Clubu Bratislava Danube.

VIDEO (článok pokračuje pod videom):

Osadenie modelu vítajú aj odborníci na turistický ruch, podľa ktorých určite prispeje k vyššej atraktivite metropoly Slovenska. “Bratislava v priebehu 20. storočia stratila veľkú časť podhradia, padla synagóga či Vydrica. Model bude miestom, kde sa sprievodcovia počas prehliadky zastavia a budú môcť názorne vysvetliť, ako mesto vyzeralo v minulosti, ako sa v čase menilo. Toto vylepšenie ponuky vitam,” povedala nám predsedníčka Komisie cestovného ruchu Soňa Svoreňová, ktorá je zároveň i turistickou sprievodkyňou.

(ms)

Páčil sa vám článok?