Zúfalí obyvatelia okolia Filiálky: Pod oknami sa im hromadí odpad, pohybujú sa tu asociáli a narkomani

30.8.2019
0
Spustnutá Filiálka

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Obyvatelia z okolia bývalej železničnej stanice Filiálka v bratislavskom Novom Meste, ktorá sa nachádza pri Trnavskom mýte, sú zúfalí. Priamo pod oknami im totiž asociáli hromadia odpadky, ktoré nemá kto odpratať.

"Je to naozaj hrozné. Smeti sa hromadia, váľajú sa tu aj striekačky po narkomanoch a nemá to kto vyčistiť," posťažovala sa nám miestna obyvateľka Danka. Pozemok Filiálneho nádražia, kde sa nachádza bývalá, roky chátrajúca a pôvodne krásna stanica, totiž patrí Železniciam Slovenskej republiky. I to je dôvod, prečo ho nemôže vyčistiť napríklad samospráva Nového Mesta. Zo zákona totiž nemôže zasahovať na pozemkoch, ktoré jej nepatria. Iniciatívy sa preto chopili aspoň aktivisti, v júni tohto roku miesto vyčistili dobrovoľníci zo Zelenej hliadky. Po dvoch mesiacoch sú však smeti na mieste opäť, a tak sa aktivisti chystajú v sobotu na miesto znova. "Odpad navláčili bezdomovci a sociálne prípady. Veľmi dobre situácii pomáha nepriehľadný betónový plot a prítomnosť Tržnice, v ktorej je dnes cca 20 výčapov a predajní s lacným vínom a alkoholom," vysvetlila nám Danka.

Ako sme sa presvedčili na mieste, pozemok je voľne prístupný, plot ho oddeľuje iba čiastočne, momentálne sa tu nachádzajú desiatky zaparkovaných áut. Fakt, že na pozemok je voľný vstup, by problémom nebol, i možnosť zaparkovať mnohým ľuďom pomôže, všetko by bolo v poriadku, keby sa tu nehromadil neporiadok. Nepriehľadný plot zo strany Šancovej a Kukučínovej poskytuje totiž ideálne útočisko pre asociálov či drogovo závislých, kde sa môžu utiahnuť pred zrakmi okoloidúcich. A s tým súvisí i hromadenie odpadkov.

Samozrejme, obyvatelia sa obrátili aj na ŽSR, odpoveď ich však nepotešila. "Problém znečisťovania pozemku Bratislava Filiálka riešime niekoľko rokov. V posledných troch rokoch ŽSR vynaložili skoro 20 000 eur na vyzbieranie a odvoz komunálneho a stavebného odpadu, ktorý tam navozili obyvatelia Bratislavy. Navyše sme museli zatarasiť garáže, ktoré majú svojich majiteľov, ale sa k nim nehlásia, pretože ich začali obývať ľudia bez domova. Práve títo ľudia vyberajú kontajnery pri obytných domoch v blízkosti a prevážajú to na uvedený pozemok. Pri každej nelegálne uloženej skládke odpadu postupujeme v zmysle zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch a ohlasujeme ju na príslušný Okresný úrad. Vzhľadom na to, že vždy ide o komunálny alebo stavebný odpad v zmysle tohto zákona odstraňuje mestská časť. Žiadny odpad, ktorý sa nachádza na stanici Bratislava Filiálka, nepochádza z činnosti ŽSR. Máme za to, že vaše upozornenie by malo smerovať na Mestskú časť Bratislava - Nové Mesto, aby vytvorili stojiská odpadov s uzamykateľným oplotením. Aktuálne ŽSR nemajú v pláne robiť stavebné úpravy ani rekonštrukčné práce na stanici Bratislava Filiálka," vyjadrila sa za ŽSR Elena Wolzbergerová.

ŽSR sme oslovili i my, odpoveď nám prisľúbili v pondelok.

FOTOGALÉRIA:

​V minulosti, ešte za primátora Iva Nesrovnala, mal s týmto územím veľké zámery i magistrát. Spýtali sme sa preto i tu, či majú nejaké plány na skultivovanie územia, no aj z ich odpovede je jasné, že priestor majú v rukách predovšetkým ŽSR. "Mesto Bratislava preferuje alternatívu s výstavbou železničnej stanice Filiálka, zároveň preferuje tzv. rozložený variant, kde sú vlaky z jednotlivých smerov ukončené v rôznych železničných staniciach na území mesta. Táto alternatíva zabezpečí rovnomernejšie rozloženie ponuky mestskej hromadnej dopravy. Rokujeme s vedením železníc, chceme byť nápomocní pri najvhodnejšom riešení uvedeného priestoru, avšak rozhodovaciu právomoc v tomto má štát (ministerstvo dopravy prostredníctvom ŽSR)," reagovali na naše otázky na magistráte.

Rovnako sme sa obrátili aj na miestny úrad v Novom Meste, či nevidia na svojej strane možnosti, ako toto územie skultivovať. Reakciu nám prisľúbili v pondelok.

(ms)

Páčil sa vám článok?