Zaujímavý nápad: Novým stromom v Novom Meste majú uľahčiť život aj pôdne koše

25.8.2019
0

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Bratislavské Nové Mesto prichádza s novým spôsobom starostlivosti o stromy. Uľahčiť im chce život v mestskom prostredí, kde bývajú ich korene často obklopené asfaltom, betónom či spevnenými plochami.

Inšpiráciu našla mestská časť v Holandsku a Kanade, kde systém pôdnych košov používajú pri sťažených podmienkach života stromov.

Systém funguje v praxi tak, že skôr, ako sa nový strom zasadí, vybudujú sa v podzemí podmienky, ktoré vytvoria veľký a bezbariérový priestor pre rast koreňovej sústavy. "Vložené pôdne koše (bunky) okrem toho vedia zadržať dažďovú vodu aj potrebný vzduch, zabezpečia tak stromu zavlažovanie aj vetranie. A to aj pri inštalácii nepriepustného povrchu nad týmito pôdnymi bunkami," uviedol novomestský starosta Rudolf Kusý.

Pôdne bunky chce samospráva využívať hlavne pri spevnených plochách, ako sú parkoviská, cestné komunikácie či chodníky. "Všade tam, kde nie sú v blízkosti inžinierske siete," poznamenal Kusý s tým, že prvé takéto bunky pribúdajú na Ulici Viktora Tegelhoffa. V tomto prípade ide o vyvolanú investíciu, na ktorej sa dohodla mestská časť s investorom Národného futbalového štadióna.

 Samospráva zároveň poznamenáva, že predmetné koše v zemi životnému prostrediu neškodia. "Naopak, vytvárajú v životnom prostredí podmienky pre kvalitnejší rast a život stromov. Zároveň substrát, v ktorom korene rastú, nie je zhutňovaný ľudskou činnosťou, napríklad chôdzou či cestnou premávkou," doplnil Kusý.

Starostlivosť o zeleň a stromy zabezpečuje v Novom Meste miestna organizácia EKO-podnik verejnoprospešných služieb. 

(TASR) 

Páčil sa vám článok?