Vedeli ste, že školské „obedy zadarmo“ končia v odpade? Ide o každý tretí obed

24.8.2019
Obed v škole

Zdroj: TASR – František Iván

Páčil sa vám článok?

Po predškolákoch prichádzajú na rad školáci. Už od septembra sa v jedálňach základných škôl začnú variť „obedy zadarmo“ (úvodzov­ky preto, lebo rodič predsa len niečo priplatí). Myšlienka pekná, no prinesie problémy, ktorých riešenie nie je jednoduché.

Mestské časti už dlhšie upozorňujú na to, že na zabezpečenie školských „obedov zadarmo“ budú potrebovať značnú sumu peňazí. Je totiž zrejmé, že počet stravníkov sa vďaka lacnému jedlu výrazne zvýši, takže treba viac kuchárok i pomocných síl.

Napríklad v základných školách v Ružinove prinesú „obedy zadarmo“ potrebu variť až o desaťtisíce porcií viac ako v minulom školskom roku. V Petržalke predpokladajú nárast stravujúcich sa žiakov o 10 až 12 percent, v Starom Meste o 15 percent, starosta Vajnôr Michal Vlček hovorí dokonca o hrubom odhade 20 percent a podobné číslo predpokladajú aj v Mestskej časti Dúbravka.

A nielen to. „Veľké znepokojenie v nás vyvoláva hrozba plytvania potravinami, pretože už dnes rodičia neodhlasujú približne 30 percent obedov. Toto percento sa ešte zvýši, ak rodič bude platiť menej,“ upozorňuje Branislav Heldes z karloveskej mestskej časti.

V zmysle platnej legislatívy totiž nie je možné neodobrané jedlo poskytnúť napríklad seniorom či ľuďom bez domova. Uvarený, no neodobraný obed sa musí zlikvidovať.

Obavu z veľkého plytvania jedlom majú aj v ďalších mestských častiach.

Vajnorský starosta Michal Vlček v súvislosti s „obedmi zadarmo“ priznáva: „Technicky sme pripravení, najväčšie problémy vidíme v neodobranej strave.“ To isté konštatujú aj v Dúbravke. „Začiatkom školského roka očakávame problém s množstvom biologického odpadu denne, s jeho odvozom a likvidáciou,“ hovorí Zuzana Morávková z tlačového oddelenia.

Jedálne ani kuchyne nestačia

Zvýšiť sa musí tiež kapacita jedální, mnohé už teraz praskajú vo švíkoch. A chce to, samozrejme, aj investície do kuchýň - vymeniť opotrebovaný riad, príbory, kotle či konvektomaty (rúry, v ktorých je možné pripravovať niekoľko jedál naraz, napríklad piecť mäso spolu s koláčmi).

„Hľadáme spôsob, ako modernizovať kuchynské vybavenie, keďže je bežné, že naše kuchárky používajú aj 30- či 35-ročné stroje,“ konštatuje hovorca Starého Mesta Matej Števove.

O značných finančných nárokoch hovorí aj starosta Vrakune Martin Kuruc: „Personál sa rieši priebežne, s nedostatkom pracovníkov v školských jedálňach máme trvalý problém. Mestská časť chce práve zvýšenými poplatkami dosiahnuť dovybavenie priestorov kuchýň a jedální. Pri analýze požiadaviek sa suma pohybuje pri základných školách vo výške cca 106-tisíc eur a pri materských školách cca 60-tisíc eur.“

A napokon, školy musia zainvestovať do elektronického systému na odhlasovanie obedov - štátna dotácia 1,20 eura na jeden obed je totiž iba pre žiaka, ktorý si ho aj reálne vyberie. Ak do školy nepríde a z obeda sa neodhlási v predstihu, alebo do školy síce príde, ale obed si nevyberie, rodič zaplatí plnú sumu, teda bez dotácie. „Nová situácia si vyžiada viac administratívnej práce. Budeme musieť totiž denne evidovať počet stravníkov, lebo dotáciu od štátu dostaneme len na reálny počet stravníkov,“ potvrdzuje Silvia Vnenková z Mestskej časti Záhorská Bystrica.

Zo štátnej dotácie obed neuvaria

Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny poskytne dotáciu vo výške 1,20 eura na 1 obed, zároveň ministerstvo školstva určilo finančné pásmo na nákup potravín na 1 obed 1,21 eura (pre deti od 6 do 11 rokov) a 1,30 eura (pre deti od 11 do 15 rokov ). Čiže dotácia nepokryje ani náklady na potraviny. Rozdiel dopláca rodič (môže ho uhradiť i mestská časť), ktorý prispieva aj na fungovanie kuchyne (na spotrebované energie či obnovu vybavenia).

Režijné poplatky: 1 euro na deň, aj 5 eur na mesiac

Vo viacerých mestských častiach Bratislavy sme zisťovali, akou sumou budú rodičia prispievať na žiacke „obedy zadarmo“ vrátane režijných poplatkov, teda na fungovanie školskej kuchyne.

STARÉ MESTO
Na základných školách bola až do prázdnin pre žiakov vo veku 6 – 11 rokov stravná jednotka 1,16 eura a pre žiakov vo veku 11 – 15 rokov 1,22 eura, režijný poplatok predstavoval 0,50 eura za obed. Od septembra je stravná jednotka zvýšená: pre 1. stupeň je to 1,21 eura a pre 2. stupeň 1,30 eura. Keďže sa zároveň bude uplatňovať dotácia na obedy v sume 1,20 eura za obed, rodičia mladších žiakov doplatia za jedno jedlo 1 cent a v prípade starších žiakov 10 centov. Plus sa účtuje za každý obed režijný poplatok 1 euro.

RUŽINOV
Za školské obedy platili rodičia doteraz v priemere 35 eur mesačne, od septembra budú platiť len režijný poplatok 13 eur mesačne. Rozdiel medzi štátnou dotáciou 1,20 eura a stravnou jednotkou (1,21 eura pre menších žiakov a 1,30 eura pre väčších žiakov) totiž uhradí mestská časť. V prípade, že rodič je poberateľom dávky v hmotnej núdzi, resp. príspevkov k tejto dávke, možno mu príspevok na režijné náklady znížiť alebo úplne odpustiť.

DÚBRAVKA
V minulom školskom roku platili rodičia za stravu 1,16 eura denne pre žiakov prvého stupňa, rodičov žiaka druhého stupňa stál obed 1,22 eura denne. Okrem týchto poplatkov platili ešte 5 eur na režijné výdavky. Po novom zaplatia režijný poplatok 10 eur mesačne.

PETRŽALKA
Na obedy s dotáciou v sume 1,20 eura priplatia rodičia žiakov 1. stupňa 0,01 eura za jedno jedlo a u žiakov 2. stupňa to bude 0,10 eura. K tomu prispejú na režijné náklady vo výške 0,40 eura za jeden obed. Poplatok za stravu spolu s réžiou tak bude pre 1. stupeň 0,41 eura (1,61 eura bez dotácie) a pre 2. stupeň 0,50 eura (1,70 eura bez dotácie). Plnú sumu, teda bez dotácie, platí rodič, ktorý žiaka neodhlásil z obeda najneskôr do 14. hodiny predchádzajúceho pracovného dňa. Ak ho neodhlásil preto, že ochorel, v prvý deň choroby môže preňho obed odobrať.

ZÁHORSKÁ BYSTRICA
Základná škola s materskou školou na Hargašovej ulici má súkromnú výdajnú školskú jedáleň. Žiakov 1. až 9. ročníka bude približne 514 a predškolákov, ktorí tiež majú nárok na dotáciu, 75 (stav k 8. augustu). Za obed pre žiaka 1. stupňa doteraz rodičia platili 1,61 eura, od nového školského roka by mali doplácať približne 0,73 eura. Za obed pre žiaka 2.stupňa platili rodičia 1,70 eura, po novom by to malo byť 0,90 eura. V čase redakčnej uzávierky im dodávateľ stravy ešte neoznámil konkrétnu sumu.

VRAKUŇA
Od septembra 2019 bude rodič platiť mesačne režijné náklady 10 eur a k nim 0,01 eura za jeden odobraný obed pre žiaka vo veku 6 až 11 rokov a 0,10 eura za jeden odobraný obed pre žiaka vo veku 11 až 15 rokov.

VAJNORY
Vo vajnorskej Základnej škole Kataríny Brúderovej prispejú rodičia na režijné náklady sumou 5 eur za mesiac. Za odobranú stravu platia podľa veku detí: u žiakov 1. stupňa sumu 0,01 eura za jeden obed, u žiakov 2. stupňa 0,10 eura za jeden obed.

KARLOVA VES
Aj táto mestská časť konštatuje, že príspevok štátu vo výške 1,20 eura nepokryje ani len náklady na suroviny potrebné na prípravu obeda. Od septembra budú rodičia detí na 1. stupni platiť za obedy 15,20 eura mesačne (v minulom školskom roku to bolo 23,80 eura) a rodičia detí na 2. stupni 17 eur (v minulom školskom roku 25,20 eura).(ac)

(ac)

Páčil sa vám článok?