Výkaly, odpadky, alkohol. Pomohla by Námestiu republiky revitalizácia?

6.7.2019
0
Ľuboš Koller zo sociálneho oddelenia Petržalky na Námestí republiky

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Na fotografiách, ktoré dostávame do redakcie, vyzerá Námestie republiky v bratislavskej Petržalke biedne. Porozhadzované kartóny, igelitky, zvyšky oblečenia aj výkalov. Mnohí v tom majú jasno, môžu za to ľudia bez domova, ktorí sa tam zdržujú. Lenže nadávať na „bezdomovcov“ nič nerieši.

Otázkou skôr je, ako zmeniť tento nevyužitý veľkorysý priestor tak, aby slúžil všetkým. Pretože dnes tade bežný človek nanajvýš prejde, neodrádza ho len neporiadok okolo pamätníka, nemá nijaký dôvod tam pobudnúť. Lavičky na slnku sú slabým lákadlom...

Pridali sme sa k Ľubošovi Kollerovi zo sociálneho oddelenia Petržalky, ktorý Námestie republiky monitoruje raz, dvakrát do týždňa. Sprevádzajú ho dvaja mestskí policajti (úvodná fotografia článku). Na rozdiel od minulého roka však zasahovať nemusia. Toto leto je to tu pokojnejšie ako po roky minulé, kedy ste tu naraz stretli aj dvadsať ľudí z ulice.

Na tráve a pri kríkoch dnes ležia dvaja ľudia. Ľuboš Koller k nim príde a mám pocit, že ich dialóg sa už odohral mnohokrát. „Dobrý deň, pán Jozef, aspoň sa posaďte... Tu máte vrece, môžete pozbierať tie odpadky?“ pýta sa Ľuboš Koller.

Odpadky a výkaly na Námestí republiky:

Zdroj: Matúš Husár

Túto prácu robí osem rokov, ľudia bez domova poznajú jeho, on pozná ich. Pán Jozef bez rečí vstane, hoci by nemusel a bez slova ide upratovať. Hoci by nemusel! To je nutné podotknúť. Neexistuje zákon, podľa ktorého by ho mohol niekto z námestia vykázať, môže tu ležať, nepohnúť prstom, len nesmie byť pristihnutý pri tom, ako robí neporiadok. To už priestupok je. Napriek tomu sa pán Jozef zdvihne a ide upratovať neporiadok, za ktorý možno ani nie je zodpovedný.

Jozef neporiadok upratal:

Zdroj: Matúš Husár

Neporiadok na Námestí republiky:

Zdroj: Matúš Husár

„Prečo ste práve na tomto mieste?“ pýtam sa ho. „V noci prespávam v DePaule, cez deň prídem sem. Tu som vyrastal, na Tupolevovej, som tu zvyknutý,“ reaguje a zbiera odpadky. O chvíľu sa k nemu po našej výzve pridáva aj druhý muž. Ten je zo Záhoria. Kedysi býval neďaleko námestia s družkou, rozišli sa, do rodnej obce, kde má mamu, sa vrátiť nechce. Rodina ho zbavila trvalého pobytu... Túto noc spal priamo na Námestí republiky. Kde bude zajtra, o mesiac, o rok? „Tu,“ odpovedá automaticky. Pre obyvateľov, ktorých trápi vzhľad Námestia republiky, neveľmi optimistická odpoveď.

Takým ľuďom už neprehovoríte do duše

Priestorov, kde sa zgrupujú skupinky, ktoré iritujú miestnych, je v Petržalke viacero. Máme tendencie automaticky vyhlásiť, že „tí ožrani, u nás za večierkou, kde predávajú jeden a pol litrovku vína za 90 centrov, sú určite bezdomovci“. Ľuboš Koller však prešiel tieto miesta mnohokrát a potvrdí vám, že neraz ide o miestnych, ktorí sa večer vracajú do svojich bytov. Ak trafia... Takže netreba hádzať všetku špinu na ľudí z ulice.

Výkaly na Námestí republiky, túto fotografiu nám v piatok poslala čitateľka Eva:

Zdroj: Čitateľka Eva

Aj oni majú svoj príbeh. Neboli vždy na ulici. Stratili ale vôľu, životnú energiu, snahu... Vybaviť občiansky preukaz či invalidný dôchodok a s ním spojené papierovačky je nad ich sily. Ľuboš Koller to vidí denne. Na rôznych miestach v Petržalke opakovane stretáva zhruba 70 ľudí bez domova, 60 percent z nich sú Petržalčania. Je ochotný zájsť s nimi na úrady v Petržalke, zo sociálnej výdajne môžu dostať jedlo, lenže im už mnohokrát chýba vôľa. Nemajú záujem. Rezignovali. Riešia maximálne to, ako zohnať papier do zberu a „zarobiť“ denne tri eurá. Takýmto ľuďom už neprehovoríte do duše. Prijmú to s rovnakou emóciou ako to vrece, čo dostanú do rúk s otázkou, či by nepoupratovali. Hovoríme im, že miestni možno budú mať pre nich viac pochopenia, keď bude okolo nich čisto. Nemám však pocit, že im záleží na nejakom názore. Ušlo sa im toľko nadávok, o ďalšiu viac či menej, už sú rezistentní...

Bežný výjav na tomto námestí:

Zdroj: Matúš Husár

Má miestny úrad riešenie?

Takže ako zmeniť priestor okolo rozpadávajúceho sa pamätníka na Námestí republiky? Dnes už hádam všetci vieme, že vykázať človeka z nejakého miesta je protizákonné, takže je zbytočné dookola o to žiadať mestskú časť a mestskú políciu. Zákazom pitia na verejnom priestranstve? Prelejú si alkohol do fľaše od nealka a problém je vyriešený. Bude tam sociálny pracovník chodiť s políciou denne a „otravovať“ ich s upratovaním? Možno sa presunú na iné miesto v Petržalke. Ale nezmiznú! V Holandsku to riešia na podobných miestach aj pristavením mobilnej toalety, dokonca stanov. Tu by to bilo do očí, navyše neďaleko je hypermarket s voľne dostupnými toaletami, takže voľba existuje.

Výkaly na Námestí republiky, aj túto fotografiu nám v piatok poslala čitateľka Eva:

Zdroj: Čitateľka Eva

​​​Riešením, ktoré by bolo prínosom aj pre miestnych obyvateľov, je revitalizácia parku. Ak by sme do neho dostali život a bežných ľudí, už by si z neho nikto nerobil ani smetisko, a možno ani spálňu. Električka, ktorej trať pôjde neďaleko, túto oblasť zrejme oživí, ale s jej spustením sa ráta najskôr v roku 2023. Čo dovtedy? Pripúšťa miestny úrad nejaké zmeny v tomto priestore? „Na tento rok v rozpočte peniaze plánované nie sú, ale pri tvorbe budúcoročného rozpočtu by malo byť zahrnuté do zoznamu revitalizovaných námestí aj Námestie republiky,“ informoval nás vedúci komunikačného oddelenia Radovan Choleva.

Na záver je nutné dodať, že všetky spomenuté opatrenia riešia len následok, nie príčinu. A ten, kto raz vyrieši bezdomovectvo, si celkom iste zaslúži Nobelovu cenu.

(in)

Páčil sa vám článok?