Neuveriteľné: Chodník na Kúpeľnej ulici, ktorý s veľkou slávou zrekonštruovali, je opäť rozkopaný!

4.7.2019
0
Kúpeľná ulica

Zdroj: rs

Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ Nekonečný príbeh. Tak možno charakterizovať neustály kolotoč rozkopávok ciest a chodníkov v Bratislave. Čerstvým príkladom je i Kúpeľná ulica v Starom Meste. Tento prípad je však špecifický tým, že chodník na Kúpeľnej prešiel nie tak dávno kompletnou rekonštrukciou.

Aktuálnu rozkopávku chodníka na Kúpeľnej realizuje firma SPP - Distribúcia. Ide o rekonštrukciu plynovodov, práce figurujú aj v pláne rozkopávok na rok 2019, ktoré zverejnil magistrát. 

Kúpeľná ulica dnes. Zeleň, ktorú tu po rekonštrukcii vysadili, zmizla, chodníky sú rozkopané:

Zdroj: rs

​Pripomeňme si zmeny, ktorými chodník na Kúpeľnej ulici prešiel za posledné obdobie.

Kúpeľná ulica ešte pred rekonštrukciou, ktorú naplánovali na máj 2017:

Zdroj: Staré Mesto

"Chodník" na Kúpeľnej v máji 2017. išlo teda o totálnu rekonštrukciu:

Zdroj: ms

​V júni 2017 bola Kúpeľná po rekonnštrukcii (robila sa naraz s Palackého ulicou) . Vtedajší starosta mestskej časti Radoslav Števčík vtedy skonštatoval: „Podarilo sa nám však vyriešiť aj problém Kúpeľnej ulice, kde boli technické chyby chodníkov. V prepadoch sa tvorili kaluže, ktoré v lete zapáchali a v zime zamrzli a dochádzalo k úrazom.  V rámci prác sa  opravil chodník a plocha zelene sa zvýšila z 20 na 105 štvorcových metrov. Náklady dosiahli sumu 43-tisíc eur, z čoho tretinu hradil investor výstavby v podhradí ako povinnosť výsadby náhradnej zelene.

Kúpeľná ulica v júni 2017, teda po rekonštrukcii:

Zdroj: Staré Mesto

Takto to vyzerá na Kúpeľnej dnes. Vysadená zeleň úplne zmizla, chodník je opäť rozkopaný, parkovanie dočasne zrušené a priestor obsadili robotníci:

Zdroj: rs

Zdroj: rs
Zdroj: rs

​O reakciu sme požiadali aj firmu SPP - Distribúcia a mestskú časť Staré Mesto. "Rozkopávka na Kúpeľnej ulici je povolená v termíne od 01.07.2019 do 31.07.2019. V zmysle povolenia mestskou časťou je SPP - Distribúcia  (žiadateľ) povinný pri rozoberaní dlažby kvôli výkopu rozobrať dlažbu na každú stranu od výkopu o 0,5 m tak, aby sa zamedzilo posunu a prepadu dlažby na chodníku. Zhutnenie bude vykonávané po vrstvách. Následne bude vykonaná skúška zhutnenia a betonáž vrchnej vrstvy s preplátovaním. Po dokončení rekonštrukcie plynovodov by teda mal byť chodník uvedený do pôvodného stavu," informoval nás hovorca mestskej časti Matej Števove.

Zaujímalo nás ajh, či sa naozaj nedala urobiť rekonštrukcia plynovodov počas rekonštrukcie chodníka v roku 2017.

"Investičné oddelenie vždy pri plánovaných rekonštrukciách povrchov vozoviek a chodníkov, prípadne pri celkovej revitalizácii území oslovuje všetkých "sieťarov" s ponukou koordinácie prípadných stavebných prác z ich strany. Prikázať im to však nemôžeme," dodal Števove.

K stavu sa vyjadrila i spoločnosť SPP - Distribúcia. "S cieľom čo najmenej zasahovať do komfortu odberateľov plynu sa snažíme všetky rekonštrukčné práce plánovať mimo vykurovacieho obdobia... Našu spoločnosť mrzí, že musí zasahovať do komfortu obyvateľov a vzhľadu dotknutej ulice, uvedená rekonštrukcia plynovodov je však nevyhnutná pre zvýšenie bezpečnosti obyvateľov, ochrany ich životov, zdravia a majetku, ako aj bezpečnosti a spoľahlivosti dodávok zemného plynu do domácností. Preto všetkým obyvateľom dotknutej lokality prosíme o trpezlivosť a zhovievavosť počas celej doby realizácie rekonštrukcie a spätných povrchových úprav. Našou snahou je všetky práce ukončiť čo najskôr a povrchy komunikácií odovzdať v požadovanej kvalite.O krem bezpečnosti a spoľahlivosti dodávok zemného plynu do domácností nám rovnako záleží aj na vzhľade nášho hlavného mesta, zvlášť centra Bratislavy, ktoré vytvára z pohľadu turistov obraz o celej našej krajine, preto nás mrzí, že nevyhnutne musíme zasahovať do vzhľadu ulíc Bratislavy, navyše počas turistickej sezóny. Mrzí nás aj Váš znížený komfort počas rekonštrukčných prác. Veríme, že jeho dočasné obmedzenie vyváži zvýšená úroveň bezpečnosti obyvateľov, ochrany ich zdravia a majetku a spoľahlivosti dodávok zemného plynu do ich domácností, " reagoval hovorca spoločnosti Milan Vanga. 

(ms)

Páčil sa vám článok?