FOTO: Palackého a Kúpeľná sú už po revitalizácii

8.6.2017
0
Foto: palackého a kúpeľná sú už po revitalizácii - PA nový asfalt
Páčil sa vám článok?

Bratislavské Staré Mesto dokončilo rekonštrukciu Palackého ulice spolu s priľahlou Kúpeľnou ulicou. Išlo o pokračovanie revitalizácie ulice z minulého roka, kedy dendrologický posudok odporučil pre nebezpečný, zdravie a majetok ohrozujúci stav stromov odstrániť niektoré existujúce dreviny.

„Pribudlo viac zelene a vysadené bolo stromoradie jarabín, ktoré majú 12 až 14 rokov, teda naozaj vzrastlé stromy, žiadne „tintítka, ktoré by neprežili," uviedol staromestský starosta Radoslav Števčík s tým, že okrem toho pribudlo 248 štvorcových metrov zelene a súvislých zelených plôch s trvalkami.

Súčasťou revitalizačných prác bola tiež oprava povrchu komunikácie s novým asfaltom a tiež vydláždenie chodníka, ktorý sa rozšíril z pôvodných necelých 80 centimetrov na súčasných zhruba 1,5 metra. Zároveň by mal byť bezpečnejší aj priechod pre chodcov pri základnej škole. Náklady prác dosiahli 107-tisíc eur, ktoré hradila miestna samospráva zo svojho rozpočtu.

„Podarilo sa nám však vyriešiť aj problém Kúpeľnej ulice, kde boli technické chyby chodníkov. V prepadoch sa tvorili kaluže, ktoré v lete zapáchali a v zime zamrzli a dochádzalo k úrazom, skonštatoval Števčík. V rámci prác sa tak opravil chodník a plocha zelene sa zvýšila z 20 na 105 štvorcových metrov. Tu dosiahli náklady 43-tisíc eur, z čoho tretinu hradil investor výstavby v podhradí ako povinnosť výsadby náhradnej zelene.

Mestská časť pokračuje v obnove ďalších ulíc. Podobne ako v prípade Palackého revitalizuje Škarniclovu, práce pokračujú aj na Moskovskej, kde sa opravuje vozovka od Strážnickej po Záhradnícku. V pláne je tiež revitalizácia Panenskej ulice, kde sa konáva Dobrý trh a kde chýba zeleň, v zlom stave sú okrem iného aj ulice Dobšinského, Belopotockého, Bjornsonova či Tichá. „V minulosti bol opačný trend, že zeleň ustupovala asfaltu a betónu. V týchto prípadoch sa snažíme zadržať vodu v území, to znamená, aby neodtekala do kanálov, ale zostávala v území, v zelených kruhoch, vysvetlil starosta.

Na komplexnú opravu všetkých ulíc by samospráva potrebovala okolo 24 miliónov eur, ktoré však nemá. Miestny úrad v tejto súvislosti už niekoľkokrát predložil poslancom návrh na zobratie úveru, dostatočnú podporu medzi nimi ale nenašiel. Mestská časť sa preto rozhodla, že každoročne komplexne opraví aspoň desať ulíc, prioritne frekventované, pred školami a v dezolátnom stave. V minulosti vyčleňovala samospráva z rozpočtu na tieto práce okolo 200-tisíc eur, tento rok by to malo byť vyše milióna eur. „Dlh treba splatiť a každé odkladanie spôsobuje predražovanie. A neriešenie situácie ide na úkor obyvateľov a komfortu bývania, dodal Števčík.

(TASR, Foto: MČ Staré Mesto)

Páčil sa vám článok?