V DPB zbavili riadiacej funkcie K. Janošťákovú pôsobiacu vo firme s A. Vadalom

28.6.2019
0
Matúš Vallo

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Kataríne Janošťákovej zrušili vo štvrtok 27. júna poverenie na dočasné riadenie ekonomického úseku mestského Dopravného podniku Bratislava (DPB). Potvrdil to primátor Bratislavy Matúš Vallo i samotný podnik.

Stalo sa tak po medializovaných informáciách, podľa ktorých je Janošťáková od roku 2010 spoločníkom i konateľom vo firme Mirabella s talianskym podnikateľom Antoninom Vadalom a v roku 2017 mala ako hlavná účtovníčka zodpovedať za kontrolu a schvaľovanie faktúr za "predražené náhradné diely".

Janošťákovú na dočasné riadenie ekonomického úseku poverilo súčasné dočasné vedenie DPB, ktoré navrhol primátor Matúš Vallo a schválilo ho mestské zastupiteľstvo. "Ja som doteraz nevedel, že také meno a taká osoba existuje," argumentoval vo štvrtok Vallo. Oznámil však, že Janošťákovej bolo zrušené poverenie na dočasné riadenie ekonomického úseku DPB. "Mal som s dočasným šéfom predstavenstva DPB Michalom Dekánkom diskusiu a vo štvrtok jej bolo zobraté poverenie na túto riadiacu funkciu," spresnil primátor. 

Spolu s DPB uviedol, že Janošťáková bola poverená vedením ekonomického úseku dočasným manažmentom podniku, pretože bola hierarchicky najvyššie postavená zamestnankyňa tohto úseku po tom, čo bol predchádzajúci riaditeľ postavený mimo výkonu funkcie. "Výberové konanie na túto pozíciu bolo nereálne vzhľadom na krátky čas a potrebu neprerušeného fungovania kľúčového mestského podniku, ktorý denne zabezpečuje dopravu v celom meste," tvrdí DPB.

Súčasné vedenie podniku deklaruje, že počas pôsobenia Janošťákovej pod novým manažmentom neboli zistené žiadne pochybenia. "Naopak, bola prínosom pri stransparentnení obstarávania náhradných dielov," deklaruje DPB.

Poverenie Janošťákovej malo trvať do času, keď riadenie podniku prevezme nový manažment z transparentných výberových konaní. Mestskí poslanci vo štvrtok rozhodli, že novým šéfom DPB sa stane Martin Rybanský. Ten od februára 2016 až do súčasnosti pôsobil ako riaditeľ divízie autobusy v DPB. V minulosti pracoval vo firmách, ktoré sú blízke bratislavskému mestskému poslancovi a členovi Dozornej rady DPB Jánovi Buocikovi. Rybanský na otázky poslancov odpovedal, že počas výberového procesu zodpovedal všetko pravdivo a vo svojom životopise priznal aj bývalú spoluprácu s Buocikom.

​Buocik deklaroval, že žiadnym spôsobom nezasahoval do výberového konania na obsadenie pozície predsedu predstavenstva DPB. "Ja viem, čo urobiť mám, a to aj urobím," reagoval Buocik na otázku mestského poslanca a starostu Ružinova Martina Chrena, či sa po zvolení Rybanského vzdá členstva v Dozornej rade DPB.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?