Bratislava už má nových šéfov mestských podnikov, odobrili ich aj poslanci

27.6.2019
Matúš Vallo

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Mestskí poslanci dnes odobrili výsledky výberových konaní a schválili vymenovanie úspešných uchádzačov do pozícii predsedov predstavenstiev obchodných spoločností s majetkovou účasťou mesta a riaditeľa príspevkovej organizácie Mestskej lesy v Bratislave.

„Som rád, že sa spoločne stávame súčasťou zmeny, ktorú sme Bratislavčanom pred voľbami sľubovali. Hoci diskusia poslancov o jednotlivých kandidátoch vybraných výberovými komisiami nebola jednoduchá, ustáli sme ju so cťou,“ uviedol primátor Bratislavy, Matúš Vallo.

Na základe pohovorov s personalistami, kontroly integrity, hodnotenia zostavila výberová komisia rebríček uchádzačov o pozíciu predsedov predstavenstiev či riaditeľov mestských podnikov a organizácií. Následne na základe všetkých zhromaždených materiálov, vystúpení uchádzačov, hodnotenia a následného hlasovania, komisia odporučila primátorovi navrhnúť na mestskom zastupiteľstve konkrétnych kandidátov na tieto pozície.

Tento výber dnes potvrdili v hlasovaní aj mestskí poslanci.

  • Za predsedu predstavenstva Dopravného podniku Bratislava, a. s. schválili vymenovanie Martina Rybanského.
  • Za predsedu predstavenstva spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu, a. s. schválili vymenovanie Martina Masláka.
  • Za predsedu predstavenstva Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, a. s. schválili vymenovanie Petra Olajoša.
  • Za predsedníčku predstavenstva spoločnosti Metro Bratislava, a. s. schválili vymenovanie Zuzany Kollárikovej.
  • Za riaditeľa mestskej príspevkovej organizácie Mestské lesy v Bratislave schválili vymenovanie Mateja Dobšoviča.

V prípade mestskej organizácie Generálny investor Bratislavy sa výberové konanie zopakuje, keďže výberová komisia neodporučila žiadneho z uchádzačov na túto pozíciu.

Predsedovia predstavenstiev, ktorých dnes mestskí poslanci vymenovali, sa budú ujímať svojich funkcií postupne aj podľa možností nástupu, ale aj v závislosti od dátumu konania valného zhromaždenia spoločnosti, kde mesto nie je 100% akcionár. Novozvolený riaditeľ Mestských lesov v Bratislave má do funkcie nastúpiť 8. júla 2019.

Riaditeľ bratislavského magistrátu Ctibor Košťál deklaroval, že sa vedenie mesta a ani poslanci nebudú len tak prizerať, či podniky budú alebo nebudú fungovať. "Nových šéfov zaväzujeme ku konkrétnym cieľom, ktoré budeme formulovať v najbližších týždňoch," povedal s tým, že naplnením čiastkových a dlhodobých cieľov bude podmienený aj ich plat. Košťál tvrdí, že mesto bude monitorovať ekonomickú kondíciu podnikov.

Niektorí mestskí poslanci upozornili v diskusii na to, že podmienky vo výzve na prihlásenie sa do jednotlivých výberových konaní mohli pôsobiť zavádzajúco, keďže takéto stanovené podmienky nie všetci vybratí a schválení kandidáti spĺňajú. Košťál to však odmieta. "My, keby sme chceli dať diskvalifikačné kritériá, tak by tam bolo uvedené slovné spojenie 'musí spĺňať'. To tam však nebolo uvedené," vysvetlil. Ako tvrdí, uvedomovali si, že môžu byť zručnosti kandidátov rôznorodé a že mesto "loví" na nasýtenom pracovnom trhu.

Diskutovaným menom v rozprave bol Martin Rybanský, ktorý má bývalý pracovný vzťah s členom Dozornej rady DPB i mestským poslancom Jánom Buocikom a v súčasnosti je riaditeľom divízie autobusy v DPB. Rybanský na otázky poslancov odpovedal, že počas výberového procesu zodpovedal všetko pravdivo a vo svojom životopise priznal aj bývalú spoluprácu s Buocikom. Ten pre TASR deklaroval, že žiadnym spôsobom nezasahoval do výberového konania na obsadenie pozície predsedu predstavenstva DPB. "Ja viem, čo urobiť mám, a to aj urobím," reagoval Buocik na otázku mestského poslanca a starostu Ružinova Martina Chrena, či sa po zvolení Rybanského vzdá členstva v Dozornej rade DPB.

Noví šéfovia mestských podnikov sa budú ujímať svojich funkcií postupne. Zároveň mesto spúšťa prípravu a počas leta chce predstaviť výkonnostné kritériá úspechu spoločností.

(ms, ts, tasr) 

Páčil sa vám článok?