Zrevitalizujú park, vybudujú vyhliadkové plošiny. Na aké projekty sa môžu tešiť obyvatelia Rače?

19.6.2019

Zdroj: Wikipedia

Páčil sa vám článok?

Komplexná revitalizácia parku J. M. Hurbana na Detvianskej ulici, vybudovanie vyhliadkových plošín nad Račou, zavedenie rezidenčného parkovania, zriadenie školského autobusu či vytvorenie interaktívnej mapy developerských projektov. Aj to sú projekty, s ktorými počíta programové vyhlásenie starostu bratislavskej Rače Michala Drotována a miestnych poslancov na roky 2019 až 2022.

Spoločné programové vyhlásenie starostu a poslancov prijalo račianske miestne zastupiteľstvo. "Spoločnými silami sa budú usilovať o revitalizáciu parku J. M. Hurbana, o zriadenie školského autobusu pre deti, o podporu komunitných centier, občianskych spolkov a aktivít alebo o vytvorenie nových miest v predškolských zariadeniach," píše mestská časť na svojom webe. 

Kalamita komárov: Odborník prezrádza zaujímavosti, ktoré ste asi nevedeli

Komáre sú v Bratislave momentálne asi témou číslo jeden. Magistrát sa chystá pre ich veľký počet monitorovať ich liahniská, kde by ekologicky vhodným prípravkom zlikvidoval ich larvy. Má to však ešte význam? K téme komáre sme oslovili docenta Tomáša Derku, spoluatora a koordinátora projektu Monitoring liahnisk komárov v Bratislavskom samosprávnom kraji, vedúceho Katedry ekológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského, ktorý sa venuje ekológii vodných tokov a vodnému hmyzu

Programové vyhlásenie, ktoré je prístupné verejnosti, je rozdelené na oblasti prostredie, doprava, komunita, rodiny s deťmi a občania. V časti prostredie chce samospráva napríklad v spolupráci so susednými mestskými časťami či Mestskými lesmi v Bratislave revitalizovať lesopark či Račiansky potok s vytvorením oddychovej zóny. Taktiež chce riešiť zachytávanie dažďových vôd a ochranu Račianskej ulice pred vytápaním, revitalizovať verejné priestranstvá, rozšíriť bezzasahové územie nad Krasňanmi i rozšíriť plochy lúčnych kvetín. Zastaviť chce projekty sídliskovej výstavby Račany Rosso – Dolná Pekná – Ohňavy. 

Starosta a poslanci plánujú aj vybudovanie novej urnovej steny či podporu koncepcie ochrany vinohradov a vinárstva. V doprave chcú zaviesť rezidenčné parkovanie, vybudovať vlakovú stanicu na Východnom, zlepšiť dostupnosť vlakovej stanice Rača či vytvoriť námestie na Dopravnej. Mestská časť chce podporovať okrem komunít a občianskych spolkov aj rozvoj opatrovateľskej služby a zmerať sa chce aj na seniorov a chorých ľudí. 

Pre rodiny s deťmi chce nové miesta v predškolských zariadeniach, podporovať bezbariérovosť v školských zariadeniach, vybudovať nové ihrisko na Víťaznej a Strelkovej. Taktiež samospráva plánuje revitalizovať areál Slalomky, vytvoriť skatepark areál či obnoviť okolie zdravotného strediska v Krasňanoch. Pre občanov sľubujú starosta a poslanci aj zavedenie participatívneho rozpočtu pre komunitné projekty.

(TASR)

Páčil sa vám článok?