HLASUJTE! Pokosiť či nepokosiť tento trávnik?

31.5.2019
0
Landererov park

Zdroj: FB Staré Mesto - srdce Bratislavy

Páčil sa vám článok?

Zrejme ste si všimli, že tráva po celej Bratislave za ostatné dni vďaka dažďom poriadne podrástla. Mnohí ľudia sú rozhorčení, prečo sa nekosí. No objavuje sa i opačný názor, ktorý uprednostňuje kosenie naozaj iba občas. Ku ktorej skupine sa pridáte vy?

"Dážď spôsobil, že tráva v Starom Meste poriadne narástla. Vidno to najmä v Landererovom parku. Nevyzerá to zle, ale je nám jasné, že s tým treba niečo robiť," informovala samospráva bratislavského Starého Mesta na sociálnej sieti.

"Keď prší, kosiť sa nedá, a ako viete, pršalo takmer bez prestávky dva týždne (víkendové slnko nerátame, lebo komu by sa páčilo, keby mu počas voľných dní vrčali kosačky). Každopádne dúfame, že ste sa zeleňou pokochali dostatočne, lebo o pár dní už budú opäť v parkoch, parčíkoch a na ostatných plochách s prebujnenou hrivou, o ktoré sa stará Staré Mesto, parádne anglické trávniky," dodali zo staromestského úradu.

FOTOGALÉRIA:

Je však pravdou, že v poslednom čase sa čoraz častejšie objavuje na verejnosti i názor, aby sa v meste kosilo napríklad iba dvakrát ročne. Podľa zástancov tohto prístupu sa okolie počas horúčav bude ochladzovať a v meste sa zachová i viac živočíšnych či rastlinných druhov.

Zástancovia kosenia zas upozorňujú, že zarastená plocha sa časom stáva pre ľudí prakticky neprístupná (asi si málokto sadne do vysokej mokrej trávy plnej hmyzu) a zmenšuje verejný priestor. A to, čo vyzerá spočiatku romanticky, znamená časom aj nárast počtu komárov, kliešťov či dokonca hlodavcov, čo môže z dlhodobého hľadiska spôsobiť problémy, s ktorými ľudia nerátali. A nemožno zabúdať ani na alergikov, ktorým môže väčšie množstvo peľu či bodavého hmyzu vážne skomplikovať život.

Keď sa pozeráte na Landererov park (Šafárikovo námestie), pokosili by ste ho, či nie? Vyjadrite sa v našej ankete.

​(ms)

Páčil sa vám článok?