Plánujete zatepľovať panelák? V Karlovej Vsi vám dajú dotáciu na ochranu vzácnych živočíchov

14.4.2019
0
Dážďovník

Zdroj: Simon Richardson

Páčil sa vám článok?

Plánujete zatepľovať bytový dom, a zároveň chcete poskytnúť útočisko chráneným živočíchom, ako sú dažďovníky a netopiere? Správcovia budov v Karlovej vsi môžu mestskú časť požiadať o finančný príspevok na nákup a inštaláciu špeciálnych búdok pre tieto živočíchy. Peniaze môžu použiť aj na realizáciu iných technických opatrení na podporu ich hniezdenia na budovách.

Ako uvádza mestská časť na svojom webe, od roku 2015 do roka 2018 podporila prostredníctvom tohto príspevku zatiaľ 14 žiadostí od spoločenstiev vlastníkov alebo správcov budov v celkovej sume 17 350 eur. Dážďovníky (na foto) patria na celom Slovensku, ale aj v Bratislave k najohrozenejším druhom spomedzi sťahovavých vtákov. Na svojich zimoviskách v tropickej Afrike, ako aj cestou tam a späť, musia prekonať najrôznejšie nebezpečenstvá, no najväčšie nebezpečenstvo im hrozí tu, u nás, a to na miestach, kde by sa mali cítiť ako doma.

"Práve dážďovníky, ako aj niektoré druhy netopierov, v dôsledku zániku svojich prirodzených biotopov už dávnejšie začali hniezdiť na panelových domoch a výškových budovách. Keďže sa správajú
nenápadne, obyvatelia o nich často ani nevedia. Problémy nastávajú až pri zatepľovaní budov. Pri zatepľovaní bytových domov dochádzalo najmä v minulosti k zbytočnému úhynu týchto vzácnych živočíchov, ktoré sa často ukrývajú a hniezdia v štrbinách, škárach a vetracích otvoroch panelákov," uvádza Karlova Ves.

Tieto vtáky sú pritom prirodzenými likvidátormi komárov. Ako sme písali prednedávnom, jeden pár dážďovníka prinesie v období kŕmenia mláďatám až 20 tisíc komárov denne. V zásade všetky hmyzožravé druhy vtákov skonzumujú denne asi toľko, čo sami vážia - lastovička 18 g, belorítka 14 g, muchárik 13g, trsteniariky 12g, penice (máme 5 druhov) 12-19 g. V čase hniezdenia sú objemy uloveného hmyzu vyššie.

Tak to je naozaj úctyhodné. Viete, koľko komárov denne zlikviduje nenápadný vtáčik - dážďovník?

Tak ako iné voľne žijúce živočíchy, aj vtáctvo sa musí prispôsobiť výrazným zmenám prostredia v dôsledku ľudských aktivít. Niektoré druhy to zvládajú lepšie, iné sa dostali dokonca na hranicu vyhynutia, prípadne z našej krajiny úplne vymizli. Vtáky majú pritom v prírode nezastupiteľnú a významnú funkciu, o ktorej možno mnohí ľudia nevedia. A mnohé žijú i priamo v Bratislave a okolí.

​Podobne je to s netopiermi, každý jeden dokáže skonzumovať niekoľkotisíc komárov denne.

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie