Katastrofálny pohľad. Čo bude s podchodmi na Dolnozemskej?

13.4.2019
0
Vstup pre postihnutých a kočíky na Dolnozemskej

Zdroj: Miroslav Košírer

Páčil sa vám článok?

Už niekoľko rokov sú v katastrofálnom stave dva petržalské podchody na Dolnozemskej ceste. Hoci momentálne nemajú žiadne praktické využitie a ľuďom až tak nechýbajú, sú nebezpečné. Plné rôznych odpadkov, zrejme v nich nie je núdza ani o potkany, zatopené. Môžu byť lákadlom pre tínedžerské hry a nešťastie je tu.

Obidva podchody patria hlavnému mestu. Traja primátori sľubovali nápravu, no podchody ďalej chátrajú. Zmení sa niečo v tomto volebnom období?

V tesnej blízkosti Prístavného mosta je podchod zatopený, druhý zničený podchod obývajú bezdomovci. Nachádza sa na konci Dolnozemskej cesty neďaleko satelitného sídliska Slnečnice. Umelé prístrešky, ktoré prekrývali vstupy do podchodu, zhoreli už pred niekoľkými rokmi.

Pýtali sme sa na magistráte, či mesto podchody plánuje rekonštruovať. Odpoveď sme dostali od hovorcu hlavného mesta Petra Bublu: „Vieme o tom, že obidva objekty sú dlhodobo nefunkčné a uzatvorené z dôvodu zatopenia spodnou vodou, ku ktorému v minulosti prišlo spustením vodného diela Gabčíkovo.

Zatopený podchod pri Prístavnom moste na Dolnozemskej:

Zdroj: Miroslav Košírer

K sprevádzkovaniu oboch objektov by bola potrebná kompletná rekonštrukcia a osadenie prečerpávacích staníc, ktoré by trvalo čerpali spodnú vodu do kanalizácie. Tieto práce sú však finančne veľmi náročné a nateraz nie sú zahrnuté v rozpočte pre tento rok.“

Podchod na Dolnozemskej pri Prístavnom moste:

Zdroj: Miroslav Košírer

Možno by stálo za to podchody aspoň uzatvoriť tak, aby si v nich nikto nemohol ublížiť a porozmýšľať, ako by sa dali v budúcnosti využiť.

Vchod do podchodu na Dolnozemskej:

Zdroj: Miroslav Košírer

(mk, sv)

Páčil sa vám článok?