Úrad rozhodol: Ďalšia mastná pokuta pre Bratislavu!

12.4.2019
0
Stromy v stredovom páse na Bajkalskej

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

A je to tu! Ďalšia z mín, s ktorou sa počítalo, vybuchla. Po pokute za zimnú údržbu v hodnote 388 tisíc eur, má Matúš Vallo na stole ďalšiu poriadnu pokutu od Úradu pre verejné obstarávanie. Tentoraz za starostlivosť o zeleň. Aj táto zákazka sa za bývalého vedenia robila priamym zadaním a nie riadnou verejnou súťažou.

Hlavné mesto totiž v apríli minulého roku uzatvorilo zmluvu za vyše 1,6 milióna eur na zabezpečenie starostlivosti o mestskú zeleň. A tak ako v prípade zimnej údržby, aj tu bolo použité priame rokovacie konanie. Mesto odôvodňovalo použitie tohto postupu časovou tiesňou, keďže riadne verejné obstarávanie nebolo v tom čase ukončené a bolo potrebné zabezpečiť starostlivosť o zeleň.

Zdá sa, že tieto argumenty Úrad pre verejné obstarávanie nepresvedčili. A preto rozhodol jasne. Bratislava má zaplatiť pokutu 83 575,74 euro. Nové vedenie mesta si chybu pri obstarávaní uvedomuje „Rozhodlo sa rešpektovať zistenia a v súlade so zákonom uhradiť sankciu zníženú o 50 percent,“ oznámil primátor Matúš Vallo cez svojho hovorcu. Preto mesto, teda my všetci, zaplatíme „len“ 41.787,87 eura. 

Exprimátor Ivo Nesrovnal pre TASR na margo udelenej pokuty pripomenul, že zabezpečenie  údržby zelene je zákonnou povinnosťou hlavného mesta. „Všetky úkony smerujúce k splneniu tejto povinnosti boli realizované odbornými útvarmi magistrátu, v zmysle príslušných právnych predpisov. Vedenie mesta ma zákonnú povinnosť brániť záujmy Bratislavy všetkými dostupnými zákonnými prostriedkami, inak mestu vznikajú úplne zbytočné náklady," nechal sa počuť Nesrovnal.

Takto odovzdával Ivo Nesrovnal funkciu svojmu nástupcovi Matúšovi Vallovi:

Zdroj: Magistrát

Pripomeňme, že v tomto roku ide o druhú pokutu kvôli pochybeniam vo verejnom obstarávaní. Ako sme vás už niekoľko krát informovali, prvú dostalo mesto pred pár týždňami za zimnú údržbu. Aj tu nové vedenie magistrátu rešpektovalo zistenia úradu. Do polovice apríla má zaplatiť polovicu z vyrúbenej sumy, čo je 194 003,30 euro miesto 388.006,60 euro. V tomto prípade už začala konať aj polícia. Niektorí mestskí poslanci dokonca žiadajú vysoké sumy zosobniť bývalému vedeniu mesta. Rovnakého názoru sú aj Bratislavčania, ktorí v diskusiách žiadajú jasné vyvodenie zodpovednosti.

​Zdá sa, že ani táto pokuta nemusí byť posledná. Očakávalo sa, že podobne Úrad pre verejné obstarávanie rozhodne aj v súvislosti s verejným osvetlením, ktoré v minulosti mesto podpísalo so spoločnosťou Siemens. V roku 2016 totiž mestu skončila 20-ročná zmluva so spoločnosťou Siemens a každý rok sa na ďalší uzatvárala dodatočná zmluva s touto spoločnosťou. A za to už dostalo mesto pokutu. Rovnako ďalšia, no tentoraz miliónová pokuta hrozila za poslancami spochybnenú súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v hlavnom meste na 20 rokov. A tú Nesrovnal nakoniec v marci 2018 zrušil. Otázkou je, či zrušením súťaže sa mesto vyhne predpokladanej niekoľko miliónovej pokute.

(lb) 

Páčil sa vám článok?