Oddychovú zónu pri Dunaji čakajú zmeny

12.4.2019
0
Nábrežie

Zdroj: lb

Páčil sa vám článok?

Hoci Bratislava by mala využívať potenciál rieky, lavičky v parku na Vajanského nábreží sú umiestnené na miestach, odkiaľ na vodu nevidíte. Jednoducho pozeráte na mohutnú sivú hrádzu. A na mieste, kde môžu mať návštevníci a Bratislavčania kontakt s vodou, zase takmer žiadne sedenia s výhľadom nie sú.

„Hlavné mesto v spolupráci so Starým Mestom plánuje aj v tejto lokalite osadiť nový mobiliár na sedenie. Tento nový projekt voľného sedenia v meste vychádza z podobných riešení v svetových metropolách. Už čoskoro budeme o tom informovať viac,“ prezradil nám hovorca bratislavského magistrátu Peter Bubla.

Ambíciu zmeniť tento lukratívny priestor má vraj aj Staré Mesto. „Poslanci Starého Mesta chápu tento priestor ako mimoriadne cenné - ikonické miesto. A preto sa ho rozhodli zaradiť  do svojich programových priorít.  Ide o priestor, v ktorom sa križuje nábrežná promenáda s promenádou bratislavského korza,“ vysvetlil pre Bratislavské noviny staromestský poslanec a architekt Ľubomír Boháč.

V minulosti promenádny pohyb korza podľa neho smeroval na nábrežie. Využitím lodného spojenia Propelleru končil v Parku Janka Kráľa na petržalskej strane Dunaja. „Našou ambíciou je predĺžiť pešiu zónu až na nábrežie  a prinavrátením funkcie Propelleru sprístupniť promenádnym vychádzkam aj mestský park,“ doplnil Boháč.

Zdroj: Nábrežie

​Staré Mesto v spolupráci s hlavným mestom chce vraj ešte tento roku vypísať architektonickú súťaž na riešenie tzv. Južného predmestia, čo je priestor vyčlenený medzi Starým mostom a  Mostom SNP a medzi Hviezdoslavovým námestím a riekou Dunaj. „Medzi dôležité úlohy súťažiacich bude patriť úloha navrhnuť riešenia na utlmenie automobilovej dopravy na Mostovej ulici, napojenie predĺženej promenády bratislavského Korza na nábrežie a tiež samotné riešenie nábrežia a predpriestoru objektu Propeller,“ ozrejmil Boháč.

Návrh revitalizácie nábrežia spred niekoľkých rokov z dielne OZ Mestské zásahy:

Zdroj: Návrh úpravy nábrežia
​Predpokladá, že prvé kroky z víťazného návrhu by sa mohli začať realizovať  začiatkom budúceho roku.

(lb)

Páčil sa vám článok?