Vo Vrakuni sa už začalo jarné upratovanie - starosta vyzval ľudí, aby boli všímavejší a ohľaduplnejší

16.2.2019

Zdroj: FB Martin Kuruc

Páčil sa vám článok?

V mestskej časti Bratislava - Vrakuňa začali hneď po Valentíne s jarným upratovaním. Obľúbený miestny starosta Martin Kuruc zverejnil na sociálnej sieti status, v ktorom apeloval na obyvateľov, aby si uvedomili, že aj oni sú spoluzodpovední za verejný poriadok...

"Začíname upratovať našu štvrť. Budeme zrejme prvá mestská časť a ideme do toho s plnou poľnou. Upratovať je naozaj čo. Ak by sme totiž všetci civilizovane fungovali, tak by sme mali významne menej práce. Naozaj maličkosti totiž tvoria celok. Každý špak čo váš/náš/môj sused hodí na zem, treba zdvihnúť a zahodiť. Psie hovienko samozrejme tiež. Čokoľvek len tak postavíte ku kontajneru, tak to tiež treba pracne zobrať a hodiť do kontajnera. Úplná maličkosť. Však? Lenže tých drobných úkonov sú stovky. A tie nás stoja tisíce eur. Keď vidíte vášho suseda, ako nechá napríklad veci len tak pri kontajneroch, tak vedzte, že vás/nás práve okradol o možnosť zrekonštruovať ihrisko. Lebo tak to v živote chodí, nič na svete nie je zadarmo. Určite si rozumieme..." napísal v piatok Martin Kuruc na sociálnu sieť a zároveň obyvateľov informoval, že okrem čistenia ulíc, ihrísk, chodníkov, trávnikov sa budú realizovať aj orezy stromov. Samozrejme, že vždy až po konzultácii s odborníkom.

Zdroj: FB Martin Kuruc

"Veľa máme v rukách práve my. Čo nemáme v rukách je nezmyselný systém rozdelenia kompetencií/vlastníctva - ak chcete medzi Vrakuňou, magistrátom a samozrejme medzi súkromným vlastníkom. My môžeme upratovať a starať sa len o to čo je naše. To aj robíme. Čo nám sily a peniaze stačia. Problém je, ak pozemok nie je náš. Úplne rozumiem, ak mi napíšete, že vy síce máte uprataný trávnik, ale vedľa je trávnik v zlom stave. Že mastite ho upratať pán starosta. Lenže ja veľa krát nemôžem. Je to veľmi prosté. Lebo to nie je náš majetok. A vtedy naozaj nemôžem urobiť nič. Verte mi, nič príjemné to nie je. Ale nemôžem. Bráni mi v tom zákon, ale aj logika veci. Dostal som Vašu dôveru, mám hájiť záujmy Vrakune. Nemôžem investovať Vaše dane do údržby cudzieho majetku. Toto je veľká téma komunálu. Dali by sa k tomu napísať stohy papiera, či urobiť 18 konferencií za sebou, ale o tom nie je tento status. Verím, že s pánom primátorom nájdeme po rokoch, skutočné riešenie. Lebo je to veľmi prosté a zároveň úplne sprosté. K nám čo tu žijeme a sme rukojemníkmi systému. Od dnes sa maká, u nás už začala jar." uzatvára svoj apel k miestnym občanom starosta Vrakune.

(ars)

Páčil sa vám článok?