Na Devínskej Kobyle podľa magistrátu vyrúbali zdravé stromy neprávom

18.1.2019
Matúš Vallo na Devínskej Kobyle

Zdroj: Instagram/ Matúš Vallo

Páčil sa vám článok?

V Národnej prírodnej rezervácii Devínska Kobyla boli vyrúbané vyše 120-ročné duby a buky. Upozorňuje na to hlavné mesto, podľa ktorého tak neprávom konal Štátny podnik Lesy SR. Na mieste výrubu sa dnes boli pozrieť aj primátor Bratislavy Matúš Vallo spolu so starostkou Karlovej Vsi Danou Čahojovou.

Podnik Lesy SR podľa bratislavskej samosprávy vyrúbal desiatky zdravých stromov s vysokou biologickou a kultúrnou hodnotou. Z dôvodu iniciatívy zastaviť výrub na území hlavného mesta sa v piatok priamo na dotknutom mieste v prírodnej rezervácii stretli primátor Vallo, starostka Čahojová a splnomocnenec primátora pre zeleň a životné prostredie Andrej Kovarik.

Zdroj: Instagram/Matus Vallo

Štátny podnik Lesy SR uviedol, že bude reagovať v pondelok (21.1.). Koncom novembra 2018 však už starostovia mestských častí Karlova Ves, Devín a Dúbravka upozornili, že v lesoch v okolí Bratislavy rúbu Lesy SR 100-ročné vzácne a zdravé duby. Štátny podnik podľa starostov porušil dohodu o koordinovanom a obmedzenom výrube v lesoch v Bratislave a jeho postup považujú za neakceptovateľný. "Kompromis medzi ministerstvom pôdohospodárstva, podnikom Lesy SR a predstaviteľmi samospráv sa hľadal veľmi ťažko. Zdá sa, že sme sa tešili predčasne. Lesníci sa pustili do zdravých dubov. Ničenie zdravých lesov je neakceptovateľné a je potrebné ťažbu zastaviť," skonštatovala vtedy Čahojová.

Nerúbali sme 100-ročné duby, išlo o obnovnú ťažbu, tvrdia Lesy SR

Štátny podnik Lesy SR odmieta tvrdenia starostov bratislavských mestských častí Karlova Ves, Devín a Dúbravka o tom, že v lesoch v okolí Bratislavy rúbe 100-ročné vzácne a zdravé duby. Deklaruje, že v lokalitách Devínska Kobyla a Vydrica realizoval iba nevyhnutné kroky v rámci takzvanej obnovnej ťažby. Tá je podľa podniku dôležitá, aby bol les zdravý a plnil všetky svoje funkcie. Reagoval tak na slová starostov, ktorí vo štvrtok upozornili, že podnik Lesy SR porušil dohodu o koordinovanom a obmedzenom výrube v lesoch v Bratislave.

Štátny podnik Lesy SR takéto tvrdenia v novembri minulého roka odmietol. Deklaroval, že v lokalitách Devínska Kobyla a Vydrica realizoval iba nevyhnutné kroky v rámci takzvanej obnovnej ťažby. Tá je podľa podniku dôležitá, aby bol les zdravý a plnil všetky svoje funkcie. "Plne si uvedomujeme, že lesy v okolí Bratislavy sú pre obyvateľov hlavného mesta dôležité. Postupne sa mení ich význam, na dôležitosti naberá najmä ich rekreačná funkcia. Dôležitá však je aj nevyhnutná starostlivosť o les, aby bol zdravý a plnil všetky svoje funkcie," povedal generálny riaditeľ podniku Marian Staník.

Lesy tvrdia, že spôsob, akým sa lesy v dotknutých lokalitách obhospodarujú, je plne v súlade s Programom starostlivosti o chránený areál Devínska Kobyla na obdobie rokov 2018 - 2047, ktorý vypracovala Štátna ochrana prírody.

(TASR)

Páčil sa vám článok?