Transformácia vodární má kľúčový význam

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Minister pôdohospodárstva podpísal rozhodnutie o zrušení štátnych podnikov Vodárne a kanalizácie Bratislava a Západoslovenské vodárne a kanalizácie. O ďalšom postupe pri transformácii vodární sme sa pozhovárali s prvým námestníkom primátora Bratislavy Pavlom MINÁRIKOM.

- Po podpise ministra sa môže uskutočniť zápis vzniknutých akciových spoločností Bratislavská vodárenská spoločnosť a Trnavská vodárenská spoločnosť do obchodného registra. Veríme, že budú zapísané do 1. novembra, je to dosť náročné z hľadiska koordinácie. Pre Bratislavu je veľmi dôležité, že sa vyčlenila Bratislavská vodárenská spoločnosť, v ktorej rozhodujúcu úlohu bude hrať hlavné mesto. Spoločnosť bude pôsobiť aj na území okresov Senec, Pezinok, Malacky a Senica. Toto územie je pomerne kompaktné, zahŕňa celé Záhorie a čo je dôležité, aj hornú časť Žitného ostrova, kde sú významné zdroje pitnej vody.

Aký bude cieľový stav transformácie vodární?

- Existuje niekoľko modelov, ako sa dá spravovať vodárenstvo. Máme výhodu, že u nás k odštátneniu došlo neskôr ako v Čechách, kde všetky modely vyskúšali a mohli sme sa poučiť z ich chýb a skúseností. Pre Bratislavu sa ukazuje ako najlepšie riešenie oddeliť infraštrukturálny majetok (vodojemy, rozvodnú a kanalizačnú sieť, čistiarne ) od prevádzkového majetku a každý mať v osobitnej spoločnosti. To umožní vstup strategického partnera do prevádzky bez toho, aby bolo mesto s vybraným partnerom spojené navždy, lebo rozhodujúcu časť infraštruktúry tento model umožňuje ponechať vo vlastníctve mesta.

Kto by mohol byť strategickým partnerom a čo to prinesie mestu?

- Strategický partner bude vybraný v transparentnom výberovom procese. Ten bude pre mesto organizovať poradca, ktorý má skúsenosti s takýmito veľkými transakciami a aj s vodárenstvom. Do úvahy prichádza niekoľko veľkých vodárenských spoločností z Francúzska, Anglicka i USA, ktoré pôsobia nadnárodne. Strategický partner prinesie skúsenosti z riadenia prevádzky a efektívne využívanie zdrojov, ktoré dnes máme, ako aj možnosti veľkých investičných zámerov, pretože bude mať know-how na prístup k fondom Európskej únie. To umožní rýchlejší rozvoj technickej infraštruktúry.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?