Petržalka svojich občanov informuje často aj nad rámec zákona

27.9.2018
Miestny úrad Petržalka

Zdroj: petrzalka.sk

Páčil sa vám článok?

Bratislavská Petržalka sa svojich obyvateľov snaží o nových, dôležitých a zaujímavých veciach informovať čo najlepšie. Popri základných informáciách, ktoré by mali byť na webových stránkach či úradných tabuliach samospráv, zverejňuje informácie často aj nad rámec toho, čo jej prikazuje zákon.

"Podľa Transparency International v rebríčku Najviac transparentné mestá na Slovensku získala najviac bodov za prístup k informáciám, účasť verejnosti na rozhodovaní, verejnom obstarávaní, dotáciách a grantoch a v územnom plánovaní," informovala Katarína Mrázová z oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu pri príležitosti piatkového (28.9.) Svetového dňa za právo vedieť. Jeho cieľom je zvýšiť povedomie a obhajovanie práva na slobodný a spravodlivý prístup k informáciám.

Okrem základných údajov tak nájdu obyvatelia na webovej stránke napríklad aj oznamy a informácie o verejných vyhláškach (oznamy iných miest a mestských častí či oznamy o výrube stromov), výberové konania a verejné obchodné súťaže, územné a stavebné konania, investičné zámery, prenájmy a predaje majetku, zmluvy, faktúry či objednávky. Nad rámec zákona ide samospráva okrem iného pri zverejňovaní rôznych lehôt pre doklady, zmluvy či rozhodnutia. Uvádza tiež informácie z miestneho zastupiteľstva a zo zasadnutia miestnych komisií. "Záujemcovia nájdu aj geografický informačný systém, ktorý objasní, v čej správe je chodník či komunikácia, o ktorú sa zaujímajú," doplnila Mrázová.

Obyvatelia môžu zároveň nahlasovať svoje podnety, pripomienky a návrhy alebo posielať otázky na špeciálne e-mailové adresy, prípadne im poslúži sekcia nahlásiť podnet. Využívať môžu aj profil mestskej časti na sociálnej sieti. "Odpoveď či nasmerovanie, kam sa s problémom obrátiť, dostanú aj po pracovnom čase či počas víkendu," podotkla Mrázová.

Občania sa môžu taktiež obrátiť aj priamo na jednotlivé oddelenia, telefonické kontakty a e-mailové adresy sú na webe zverejnené o každom zamestnancovi úradu. Mestská časť zároveň poskytuje informácie aj na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám. V takomto prípade sa žiadosť podáva osobne alebo písomne na miestnom úrade. Za službu si úrad správny poplatok neúčtuje. 

(TASR)

Páčil sa vám článok?