Upchaté kanály a potopa: Ružinov vysvetľuje, ako sa to mohlo stať

12.6.2018
0
Kanalizácia na Ostredkoch

Zdroj: Maroš Mačuha, bratislavský aktivista

Páčil sa vám článok?

Potopa, ktorá minulý týždeň paralyzovala Bratislavu, zasiahla najviac mestskú časť Ružinov. Jej predstavitelia už reagujú na kritiku, ktorá sa na nich spustila po tom, čo dobrovoľníci objavili upchatú kanalizáciu v zúfalom stave.

V akom zúfalom stave je kanalizácia v Ružinove, sa presvedčili aj dobrovoľníci, ktorí v rámci podujatia Naše mesto čistili verejné priestory. „Na brigáde na ihrisku na Mesačnej ulici na Ostredkoch sme exemplárne vyčistili aj kanál. Bol úplne plný naplavenej hliny. Toto je myslím hlavný dôvod posledných záplav,“  informoval vtedy na sociálnej sieti známy bratislavský aktivista Maroš Mačuha.

O upchatých kanáloch v Ružinove sme písali TU.

Ako nás následne informovali v Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, dažďové vpuste sú v správe a v majetku správcu danej komunikácie, resp. územia, na ktorom sa nachádzajú – t.j. magistrátu či mestských častí. To znamená, že potopa na Ružinovskej ide na vrub magistrátu, no stav kanálu, ktorý objavili dobrovoľníci na Mesačnej, je zas v zodpovednosti mestskej častí. Tá sa pre Bratislavské noviny vyjadrila, ako sa také niečo môže stať.

Uličné vpusty do kanalizácie sú čistené priebežne podľa potreby na základe našich zistení alebo na základe podnetov od občanov. Zanášanie vstupov veľmi ovplyvňuje ich okolie a počasie. Vieme, že niektoré vstupy musíme a čistíme aj niekoľkokrát do roka. Ide najmä o vstupy nachádzajúce sa pod stromami. Tie sú častejšie zanesené a upchaté listami. Ďalej sú to vstupy v okolí vyvýšenej zelene, práve tu je viac naplavenej zeminy. Evidujeme však aj uličné vstupy kanalizácie, ktoré čistíme len raz za rok, teda také, ktoré sa nezanášajú,“  vysvetlila najskôr hovorkyňa Ružinova Jana Pôbišová.

Ako dodala, zistenie je niekedy problematické, pretože autá parkujúce pri krajniciach častokrát vpusty do kanalizácie blokujú. Po intenzívnych dažďoch, ako bol napríklad v stredu, je viacero vstupov upchatých zemou naplavenou z okolia. Takéto zistené upchaté vpusty sú postupne čistené. Privítame, ak nás občania na takéto prípady upozornia,“ dodala Pôbišová.

(ms)

Páčil sa vám článok?