VIDEO: Prečo boli ulice plné vody? Pozrite si, v akom katastrofálnom stave bol tento kanál

8.6.2018
0
Kanalizácia na Ostredkoch

Zdroj: Maroš Mačuha, bratislavský aktivista

Páčil sa vám článok?

Bratislavu a najmä Ružinov zaliala predvčerom voda, niektoré ulice sa zmenili na rieky či jazerá. Mnohí ľudia si kládli otázku, či problémom nemôže byť i kanalizácia. A ako sa ukazuje, niektoré kanály sú doslova v katastrofálnom stave.

V akom stave je kanalizácia v Ružinove, sa dnes presvedčili aj dobrovoľníci, ktorí v rámci podujatia Naše mesto čistili verejné priestory. „Na dnešnej brigáde s o.z. Ostredky a s nadáciou Pontis na ihrisku na Mesačnej ulici na Ostredkoch sme exemplárne vyčistili aj kanál. Bol úplne plný naplavenej hliny. Toto je myslím hlavný dôvod posledných záplav. V našom okolí je zanedbané aj to, čo je vidieť. To, čo vidieť nie je, je ale v úplne katastrofálnom stave,“  informoval na sociálnej sieti známy bratislavský aktivista Maroš Mačuha.

O potope v Bratislave sme informovali TU.

VIDEO (autor Maroš Mačuha, bratislavský aktivista): 

O stanovisko sme požiadali Bratislavskú vodárenskú spoločnosť. „Verejná kanalizácia v Bratislave je budovaná ako jednotná – sú do nej zaústené kanalizačné prípojky z objektov ako aj dažďových vpustí (vpuste sú v správe a v majetku správcu danej komunikácie, resp. územia, na ktorom sa nachádzajú – t.j. magistrátu, mestských častí, miest, obcí a pod.). Dimenzovanie kanalizácie a jej jednotlivých prvkov určuje norma STN. Pri nárazových dažďoch dochádza aj k odvádzaniu dažďovej vody zo spevnených plôch (parkoviská a pod.) a nespevnených („zelených“) častí, z ktorých voda steká do jednotlivých vpustí aj s nánosmi, čo môže následne spôsobiť upchatie vpustí (a následne aj verejnej kanalizácie, ktorá nemôže využívať svoju plnú projektovanú kapacitu). Dažďové vpuste tak nie sú schopné pohltiť všetko množstvo dažďovej vody. Taktiež hasiči na zníženie hladiny a odčerpávanie vody otvárajú kanalizačné poklopy, čím sa do kanalizačných potrubí môže dostať aj materiál, ktorý nedokáže odtiecť, prípadne upchá potrubie. Preto je potrebné realizovať opatrenia, ktoré nebudú zvyšovať celkové množstvo odkanalizovanej dažďovej vody (napr. pri budovaní parkovísk a pod.), ale umožnia vsakovanie dažďovej vody do podložia priamo na mieste, na ktorom spadla,“ reagoval hovorca BVS Ján Pálffy.

Kontaktovali sme i magistrát, ktorý má v správe napríklad Ružinovskú, ktorú totálne zaplavilo. „Hlavné mesto pravidelne udržiava a kontroluje kanalizačné vpusty s cieľom zabezpečenia plynulého odtoku vody na komunikáciách. Na posilnenie čistenia kanalizačných vpustov bolo v rámci zmeny rozpočtu na májovom zastupiteľstve schválených viac financií. Pri investičných zámeroch, ktoré mesto posudzuje, dbá na to, aby investor vybudoval v rámci svojich projektov vodopriepustné plochy a dostatok zelene, ktoré vedia zadržať zrážkovú vodu. O to menej zrážkovej vody potom ide do kanalizácie,“ reagovala jeho hovorkyňa Zuzana Onufer.

O stanovisko sme požiadali aj miestny úrad v Ružinove.

Zdroj: Maroš Mačuha, bratislavský aktivista
Zdroj: Maroš Mačuha, bratislavský aktivista

(ms)

Páčil sa vám článok?