Záhorská Bystrica má schválený rozpočet na rok 2018. Prioritou sú škola a škôlka

25.2.2018
0
Miestny poplatok za rozvoj bude vyberať i záhorská bystrica - zahorska
Páčil sa vám článok?

Poslanci bratislavskej Záhorskej Bystrice na svojom februárovom zasadnutí jednohlasne schválili rozpočet na rok 2018 s prebytkom takmer 30-tisíc eur.

Schválený rozpočet je prebytkový, ráta s príjmami vo výške 4 085 002 eur, výdavky sú rozpočtované vo výške 4 055 611 eur. Prebytok tohtoročného rozpočtu predstavuje 29 391 eur. „Teší ma, že rozpočet prešiel jednohlasnou podporou zastupiteľstva. Chcem poďakovať poslancom, schválený rozpočet umožní dokončenie už začatých dôležitých projektov pre obec a investície do nových rozvojových zámerov,“ uviedol po schválení rozpočtu starosta Jozef Krúpa. Mestská časť tento rok vyčlenila v participatívnom rozpočte 10-tisíc eur aj na podporu verejnoprospešných projektov občanov a komunít.

Prioritou pre tento rok je zvyšovanie kapacít materskej a základnej školy. Na dobudovanie materskej školy o dve triedy a jedáleň je vyčlenených viac ako 457 700 eur. Časť financií na jej dostavbu vykryje mestská časť z európskych fondov. Na účely rozšírenia kapacít základnej školy bola v rozpočte schválená suma vyše 230-tisíc eur. Z nej bude do začiatku budúceho školského roku rozšírená škola o ďalšie dve triedy. V tomto roku bude dokončená aj multifunkčná športová hala v areáli základnej školy, pri výstavbe ktorej mestská časť v rozpočte ráta so sumou 950-tisíc eur, v nej je zahrnutý aj úver vo výške 400-tisíc eur. Zvyšok financií na dobudovanie haly pôjde zo zdrojov mestskej časti a z poplatkov za rozvoj od developerov a individuálnych stavebníkov.

Ďalšími z priorít sú investície do dopravných projektov, na opravu ciest a chodníkov, rozšírenia parkovacích miest, ale aj investície na úpravu stojísk pre kontajnery na separovaný zber. Časť financií je poukázaná na zabezpečenie nových meračov rýchlosti a skvalitnenie osvetlenia. Na tvorbu územných plánov zón v nových lokalitách určených na výstavbu je vyčlenená čiastka 10-tisíc eur. Suma vo výške 69 550 eur z rozpočtu je vyčlenená na podporu aktívnych občianskych združení a športových klubov. V rozpočte obec ráta aj s podporou organizovania tradičných kultúrnych a spoločenských podujatí. Rozpočet zahŕňa aj financie na rekonštrukciu detského ihriska, či vybudovanie šatne na futbalovom ihrisku.   

Na účel nakladania s odpadmi je v rozpočte vyčlenená suma 47-tisíc eur. V rámci nej bude prefinancovaný  odvoz kontajnerov na odpad na zbernom dvore ako aj pravidelné umiestňovanie veľkokapacitných kontajnerov, o ktoré je zo strany občanov veľký záujem. Mestská časť zainvestuje aj do kúpy štiepkovača, vybudovanie prístrešku do letnej čitárne v areáli záhrady miestnej knižnice a výmena zariadení a posilnenie signálu miestneho rozhlasu.

(ts, ms)

 

Páčil sa vám článok?