Nové Mesto má konečne schválený rozpočet. Kam pôjdu peniaze?

13.2.2018
0
Pracovníčku stavebného úradu v bratislavskom novom meste zadržali pri preberaní úplatku - mu nove mesto banm.sk
Páčil sa vám článok?

Bratislavské Nové Mesto bude v tomto roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške takmer 25,6 milióna eur. Rozhodli o tom novomestskí poslanci na dnešnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva, keď schválili rozpočet mestskej časti na rok 2018. Samospráva sa tak dostala z rozpočtového provizória.

„O rozpočte sme veľa diskutovali. Toto je jeho šiesta verzia, nakoľko mali poslanci veľa návrhov a pripomienok, čo všetko by chceli, aby sa v mestskej časti urobilo. Tento návrh je kompromisom, s ktorým sú spokojní snáď všetci,“ uviedol starosta Nového Mesta Rudolf Kusý. Mestská časť chce aj tento rok pokračovať vo viacerých významných investíciách, pričom sa ani tentoraz nechce zadlžovať. 

Najviac výdavkov - 12,5 milióna eur pôjde opäť na vzdelávanie. Zahrnutá je v tom aj suma na rekonštrukciu ďalších materských a základných škôl v pôsobnosti mestskej časti, ktoré v ostatných rokoch prechádzajú výraznou obnovou. Takmer 2,5 milióna eur tak tento rok pôjde na rekonštrukciu týchto zariadení, vrátane jedální a školských ihrísk. Novú strechu by mala dostať základná škola na Sibírskej ulici, nové rozvody a toalety pribudnú v škôlke na Osadnej ulici.

V rámci dopravy chce samospráva investovať okolo 900.000 eur. V nich sú zahrnuté opravy, údržba a vybudovanie nových miestnych komunikácií, ciest, chodníkov či schodísk, ale aj zabezpečenie bezbariérovosti komunikácií, cyklociest a cyklochodníkov. Na letnú a zimnú údržbu komunikácií, ale ja detských ihrísk či areálu Kuchajda, ktorú zabezpečuje príspevková organizácia EKO-podnik VPS, pôjde 2,7 milióna eur.

Revitalizácia čaká aj detské ihriská na Hostinského, v Dimitrovke a Mierovej kolónii, ale počíta sa tiež s vybudovaním dopravného ihriska na Legerského, keďže podobné ihrisko v mestskej časti chýba zhruba 14 rokov. Na tieto plány je vyčlenených 206.000 eur. Revitalizácie by sa mali dočkať aj športoviská na Kominárskej a Jelšovej ulici či pri Základnej škole Česká, ale aj vnútroblok na Slalickej. „V tomto roku chceme urobiť ďalší park. Na Ľudovom námestí, ktorý pripravujeme už zopár rokov,“ doplnil Kusý.

V pláne je tiež vybudovanie klubu pre mladých, prevádzka ôsmich klubov dôchodcov, komunitného centra na Ovručskej ulici či sociálnej výdajne. Vyčlenených je 200.000 eur, ďalších viac ako 210.000 eur je určených na opatrovateľskú službu.

Finančnú podporu dostanú aj rodinné centrá Kramárik a Kominárka. Viac ako 140.000 eur je určených na jednorazové dávky v hmotnej núdzi a na príspevky pri narodení dieťaťa. Samospráva podporí aj miestny športový klub, knižnicu v Cvernovke na Račianskej ulici či občianske združenie na pomoc ľuďom bez domova. Okolo 50.000 eur je vyčlenených na prípadné žiadosti ďalších občianskych združení.

Súčasťou rozpočtu je aj participatívny rozpočet. Na realizáciu občianskych projektov, ako aj na investičné akcie je vyčlenených viac ako 55.000 eur.

(TASR)

Páčil sa vám článok?