FOTO a VIDEO: Droba obedoval v školskej jedálni. Čo povedal na jedlo, ktoré mu naložili?

23.1.2018
0
Župan Droba na obede na športovom gymnáziu

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Bratislavský župan Juraj Droba mal dnes netradičný obed. Vybral sa do Ružinova na Športové gymnázium Ostredkova, aby sa aj osobne presvedčil, akú stravu dostávajú deti na stôl.

Chceme mať lepší prehľad o tom, ako školy naozaj fungujú, chceme to zažiť, chceme to cítiťa potom aj my, ktorí riadime kraj, budeme vedieť navrhovať lepšie riešenia. Nebudem sa zašívať v kancelárii, budem chodiť do terénu,“ vyhlásil po obede, ktorý absolvoval spolu s riaditeľom gymnázia Vladimírom Pulíkom, poslancom parlamentu Branim Gröhlingom (venuje sa školstvu) a študentmi školy.

Ako sme si všimli, podávala sa zemiaková na kyslo a kuracie soté na ázijský spôsob s ryžou. Deti si mohli vybrať i parené buchty. „Veľmi dobre sme sa najedli a je to aj trochu nostalgia, vrátiť sa do školskej jedálne, zobrať si tácku, šalát alebo kompót. Bol to veľmi príjemný obed, rozprávali sme sa o pracovných témach a obedovali sme aj s dvomi žiačkami školy, s ktorými sme sa bavili o športe, ktorý robia,“ dodal Droba.

Cieľom obedu však samozrejme nebolo dobre sa najesť. Droba túto príležitosť využil i na to, aby deklaroval svoj zvýšený záujem o stredné školstvo, ktoré patria do kompetencií župy.

Minulý týždeň sme absolvovali veľmi konštruktívne rokovanie s pani ministerkou školstva Lubyovou a dohodli sme sa na vyriešení všetkých troch problémov, ktoré hrozili Bratislavskému samosprávnemu kraju. Išlo o otvorenie tried na osemročných gymnáziách, konkrétne tu na Ostredkovej, na Teplickej a Grösslingovej. Tento problém bol našťastie zažehnaný,“ vysvetlil. Spomínaným osemročným gymnáziám totiž hrozilo, že nebudú môcť otvoriť v septembri novú triedu.

FOTOGALÉRIA:

Taktiež budeme hľadať spôsob, ako zvýšiť odmeňovanie pedagogických a nepedagogických pracovníkov. Učitelia aj ostatní zamestnanci škôl v Bratislavskom kraji sú dlhodobo podhodnotení tým, že podliehajú tabuľkám vydaným centrálne. Je veľmi ťažké porovnávať životné podmienky učiteľa v Bratislavskom kraji s niekým, kto žije v regióne,“ vysvetlil Droba. Kraj však platy učiteľov kompetencii nemá, môže im však dať mimoriadne odmeny. Droba dnes sľúbil, že sa bude snažiť ušetriť peniaze tak, aby učitelia do septembra dostali ako odmenu aspoň polovičný trinásty plat. A ako informoval, od zvolenia tak už raz stihol urobiť. Po troch týždňoch môjho pôsobenia v úrade sme našli 450-tisíc eur, ktoré sme rozdelili ako mimoriadnu odmenu pre 3200 pedagogických a nepedagogických pracovníkov,“ vyhlásil župan.

VIDEO:

(ms)

Páčil sa vám článok?