FOTO Skaly padajúce na Devínsku cestu: S takýmto riešením prichádza mesto

11.1.2018
0
Devínska cesta

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Kedy sa začne s prácami? Hlavné mesto plánuje v januári vyhlásiť verejné obstarávanie na sanáciu zosuvu nad Devínskou cestou v Bratislave, ku ktorému došlo v apríli 2017.

Začatie sanačných prác je závislé od ukončenia súťaže a od priaznivých klimatických podmienok. Uviedla to hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer. „Predpokladaná hodnota zákazky na sanáciu svahu sa odhaduje na 360.000 eur. Inžinierskogeologický prieskum preukázal, že skalný odrez dosahuje dĺžku 185 metrov a je v celom rozsahu nestabilný,“ priblížila hovorkyňa. Konštrukčné riešenie zabezpečenia svahu má pozostávať z niekoľkých etáp. Magistrát chce zároveň vysúťažiť odborný geologický dohľad.

Hlavné mesto ešte minulý rok avizovalo, že pri zabezpečení sanácie časti svahu nad Devínskou cestou požiada o pomoc a spoluprácu ministerstvo životného prostredia. Hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák spresnil, že v súčasnosti je žiadosť podaná na Environmentálnom fonde a kontroluje sa jej formálna stránka, čo je prvý krok.

FOTOGALÉRIA:

Veľké kusy skál sa zrútili zo svahu nad Devínskou cestou 5. apríla 2017. Následne primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal na zasadnutí krízového štábu vyhlásil mimoriadnu situáciu. Tá umožnila požiadať o prostriedky z Envirofondu na sanáciu svahovej deformácie.

Na tejto ceste nejde o prvý zosuv. V septembri 2014 sa zosunula zemina a blato do priestoru medzi ulicou Nad Sihoťou a Devínskou cestou. Dĺžka zosuvu bola vtedy 15 metrov. Práce na sanácii sa začali 4. apríla 2016 a ukončili ich 24. augusta toho istého roku. Náklady dosiahli takmer 134.000 eur, z čoho viac ako 100.000 eur išlo z Environmentálneho fondu, zvyšok zaplatilo mesto zo svojho rozpočtu.

(TASR)

Páčil sa vám článok?