Aký bol rok 2017 vo vašej mestskej časti? I. diel

31.12.2017
0
Riaditeľ múzea tvrdí, že michalská veža potrebuje generálnu obnovu - michalska_1
Páčil sa vám článok?

Aj tento rok sme sa bratislavských starostiek a starostov pýtali: Čo sa v roku 2017 podarilo urobiť pre ľudí vo vašej mestskej časti? V prvom dieli sme sa opýtali starostov Starého Mesta, Ružinova, Vrakune, Podunajských Biskupíc, Nového Mesta, Rače, Vajnôr a Karlovej Vsi. Názory zvyšných si prečítate v druhom dieli.

Radoslav Števčík, Staré Mesto:

Som mimoriadne rád, že sa nám v tomto roku podarilo naplno presadiť filozofiu komplexných opráv ciest, nielen čiastočnú sanáciu výtlkov a prepadov. To znamená, že mestská časť zrekonštruovala ulice metódou „od fasády po fasádu“ – opravila nielen cesty, ale vydláždila aj priľahlé chodníky a opravila aj kanalizačné vpuste. Z väčších investícií treba spomenúť aj opravy staromestských schodov, najmä v kopcovitej časti Starého Mesta. Polovica z 55 schodísk si vyžaduje opravu, nám sa podarilo obnoviť polovicu z potrebného množstva. Koncom roka sa nám podarilo v rozpočte vyčleniť prostriedky na výraznú úpravu platov nepedagogických zamestnancov v materských školách. Nedostatok kuchárok, pomocných síl v kuchyni je celoslovenský problém a nám sa ho nateraz podarilo vyriešiť. Spolu s úpravou platov vieme dnes ponúknuť aj príplatok na dopravu do zamestnania pre týchto zamestnancov.

Dušan Pekár, Ružinov:

Pokračovali sme v kompletných rekonštrukciách povrchov našich komunikácií. Výsledkom je ďalších deväť ciest a štyri chodníky s novými povrchmi, spolu za viac ako 611 000 eur. Pustili sme sa aj do kompletnej rekonštrukcie detského ihriska na Raketovej ulici, dokončíme ho najneskôr počas jari budúceho roka. Prerobili sme služobné byty v MŠ Bancíkova a na MŠ Exnárová na triedy, čím pribudlo približne 30 nových miest. S rovnakými prácami finišujeme aj v MŠ Prešovská, tam vznikne približne 10 miest. Podarilo sa nám aspoň čiastočne zrevitalizovať okolie jazera Rohlík.

Osadili sme nové, väčšie a pevnejšie smetné koše, ktoré by mali odolať vandalom, pri Štrkoveckom jazere. Takéto koše žiadali aj viacerí obyvatelia  a postupne by sme ich chceli osadiť aj v iných ružinovských parkoch. 

Martin Kuruc, Vrakuňa:

Za tri kľúčové úspechy považujem zásadnú rekonštrukciu ciest, osvetlenie lesoparku a samozrejme, že od roku 1974 máme opäť železničné spojenie s mestom. Rozhodne ma nenapĺňa nadšením tempo príprav sanácie skládky. Je to fundamentálny problém a ja netrpezlivo čakám na skončenie procesu obstarávania realizátora sanácie. Toto však už, žiaľ, nemáme vo svojich rukách.   

Alžbeta Ožvaldová, Podunajské Biskupice:

Dokončili sa rekonštrukcie budov patriacich pod správu mestskej časti: materské školy, základné školy, zdravotné strediská, budovy úradu, kultúrne zariadenia, požiarna zbrojnica majú zrekonštruované strechy, fasády, okná, dvere, hygienické zariadenia, interiéry. V hodnote 600-tisíc eur sa úplne vynovilo trhovisko na Latorickej s novými stánkami, ktoré sú napojené na vodu, elektriku.  Vybudovali sme 95 nových parkovacích miest. Dobudovala sa cyklotrasa smerom na Rovinku. Získali sme 375 200 eur na budovanie novej škôlky a 41 tisíc eur z MŽP SR na likvidáciu čiernych skládok. Pri budovaní R7/D4 sa narazilo na archeologický nález z 8. storočia so 485 hrobmi, vydali sme brožúru o tomto náleze, požiadali financie na ďalšie výkopy a projekt.

Hrdá som na to, že všetky trojročné deti z Podunajských Biskupíc sú umiestnené v našich škôlkach a pred zavedením parkovacej politiky budujeme nové parkovacie miesta pre našich obyvateľov. 

Rudolf Kusý, Nové Mesto:

Zrekonštruovali sme ôsme denné centrum seniorov (klub dôchodcov) na Športovej ulici.  ZŠ Riazanská má novú, modernú kuchyňu. Na ZŠ Jeséniova sme vybudovali krásnu drevenú nadstavbu, v ktorej pribudli dve nové triedy, zároveň sme urobili novú strechu. Na Kolibe na Jeséniovej ulici je nová knižnica. Na Kolibe sme vybudovali unikátny park Gaštanica. Na 17 000 m2 stavebného pozemku sme urobili jeden z najkrajších parkov na Slovensku – park Jama. Na jar necháme naniesť gumené plochy pod cvičiace stroje, multifunkčné ihrisko, bežeckú dráhu a dráhu pre korčuliarov a cyklistov.

Začali sme s obnovou stromoradí prvou fázou na Kraskovej ulici a na Ulici odbojárov. Stromy majú viac miesta, novú pôdu a chodníky zas nový asfalt. Na ZŠ Kalinčiakova vznikol nový športový areál – jeden z najlepších na Slovensku vybudovaný pri základnej škole. Pre futbalistov v Novomestskom športovom klube 1922 sme vybudovali osvetlenie, aby mohli trénovať aj vo večerných hodinách.

Tretí park, ktorému sme sa v tomto roku venovali, je na Bielom kríži. A robíme si ho sami. Namiesto vychodených chodníčkov sme urobili riadne chodníky a kontajnerové stojiská na okrajoch budú zakryté. Na jar doplníme koše, lavičky, vysadíme trávu. Okolité chodníky a cesty zrekonštruujeme.

Od rešpektovanej mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko sme získali ocenenie ako najtransparentnejšia samospráva v kraji a štvrtá najtransparentnejšia samospráva na Slovensku. 

Peter Pilinský, Rača:

Hneď začiatkom roku sa nám podarilo odstrániť viac ako 301 ton odpadu nelegálne uloženého odpadu na našich verejných priestranstvách. Veľkú pozornosť sme venovali opravám ciest a chodníkov, opravili sme aj chodník na Cyprichovej ulici, ktorý bol skutočne v dezolátnom stave. Dúfam, že definitívne sme vyriešili problém obyvateľov na Mrázovej ulici, ktorým po každom výdatnejšom daždi vytopilo domy aj záhrady. Riešenie sme našli vďaka novým potrubiam a novým napojeniam na hlavné odtokové potrubie. Veľmi sa teším dotácii od ministerstva pôdohospodárstva vo výške 573-tisíc eur, vďaka ktorej sme už rozbehli budovanie úplne novej materskej školy. Sympatická je aj naša nová služba smerom k občanom, v rámci ktorej odvážame papierový a plastový odpad priamo spred ich rodinných domov a úplne zadarmo. Som hrdý, že sme tento rok stihli kompletne zrekonštruovať a tiež rozšíriť poslednú materskú školu – MŠ Pri Šajbách.

Ján Mrva, Vajnory:

Rok  2017 bol pre mňa osobne aj pracovne náročný. V o Vajnoroch sa nám podarilo rozbehnúť dlhodobo pripravované projekty. V novembri 2017 sme začali s prístavbou piatich  tried v ZŠ Kataríny Brúderovej. Prírastok detí vo Vajnoroch má trvalý trend preto je potrebné zvýšiť kapacitu aj komfort vyučovania v základnej škole. Od jari 2018 začneme druhú stavbu, vďaka ktorej pribudnú štyri triedy v materskej škôlke. Pre obyvateľov Vajnôr ale aj pre ostatných cykloturistov z regiónu sme začali stavať cyklochodník Pri starom letisku. No samozrejme treba spomenúť aj realizované opravy ciest vajnorského nadjazdu, ulice pri mlyne a Osloboditeľskej ulice. Toto sme realizovali v spolupráci s magistrátom.

V roku 2017 mi nevyšla tak ako som si predstavoval moja kandidatúra na predsedu BSK, ale na oplátku ma osobne veľmi potešilo narodenie môjho prvého vnuka Janka.   

Dana Čahojová, Karlova Ves:

V prvom rade sa snažíme plniť statočne všetky svoje povinnosti. Vysoko nad bratislavské pomery však hodnotím spustenie rezidenčných parkovacích zón  Silvánska a Veternicová. Bezpečne sa preukázalo, že naši rezidenti sú spokojnejší a v zónach vládne väčší poriadok. Zároveň sa identifikovali najväčšie riziká, ktoré hrozia pri zavádzaní celomestskej parkovacej politiky ako napríklad nepripravenosť mestskej polície na jej zavedenie vo väčšom rozsahu. Dúfam, že naše skúsenosti budú dobrou inšpiráciou a dobre využité. Podobne vnímam  aj založenie vlastnej organizácie verejno-prospešných služieb. Malo by to  byť vzorom pre založenie podniku mestských komunálnych služieb, veď to je jeden z najkrikľavejších problémov Bratislavy. To, čo ma veľmi mrzí je, že minister výstavby nepotvrdil stavebnú uzáveru v Karloveskej zátoke. Nevzdáme sa, ale čaká nás asi dlhý boj.

 (in)

 

 

Páčil sa vám článok?