Deľba peňazí medzi mesto a mestké časti: Takýto je názor niektorých poslancov

25.11.2017
0

Zdroj: tablet.tv

Páčil sa vám článok?

V relácii Mesiac v Bratislave spravodajskej televízie Tablet.TV diskutovali poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva Vladimír Bajan (Petržalka) a Ignác Kolek (Devín). Bavili sa i o tom, kto by mal pomôcť malým mestským častiam a ako rozdeľovanie peňazí na školy.

Zmena vo financovaní tzv. solidarity je podľa poslancov rozumný a opodstatnený krok. ​„Na určitú dobu to upokojí situáciu, skonštatoval Vladimír Bajan o kroku, ktorým by sa tzv. solidarita - finančná pomoc siedmim malým mestským častiam, mala hradiť z rozpočtu hlavného mesta. Narážal tým na názorovú konfrontáciu okolo spravodlivosti doterajšieho systému, keď sa na peniaze pre malé mestské časti skladali štyri najväčšie (Petržalka, Ružinov, Nové Mesto a Staré Mesto).

Pre zmenu hovorí podľa Bajana aj nárast zdrojov pre hlavné mesto. ​„Pri očakávaných príjmoch 276 miliónov eur v budúcom roku je solidarita vo výške 1,95 milióna eur pre mestský rozpočet zvládnuteľná, uviedol Bajan, ktorý zapojenie mesta navrhoval už pred piatimi rokmi. Podobne ako vtedy i tentoraz upozornil, že názov solidarita nie je v tomto prípade šťastný. ​„Tie peniaze slúžia na vykrytie zákonných kompetencií malých mestských častí, na ktoré pri súčasnom rozdelení príjmov nemajú dostatok peňazí. Už predtým som teda tvrdil, že na solidarite by sa mal podieľať magistrát, pripomenul súčasný starosta Petržalky.

Zhoduje sa s ním aj Ignác Kolek, ktorý zároveň pripomína, že nové pravidlo sa stane vykonateľným len vtedy, ak sa pred prijatím rozpočtu zmení štatút hlavného mesta. ​„Ak máme o rozpočte rokovať v decembri, pýtam sa, či schválime predtým zmenu štatútu? poznamenal otázkou. Mestský poslanec za Devín pripomenul, že hoci bola pomoc vo forme solidarity pre malé mestské časti v predchádzajúcom období nevyhnutná, začalo sa už hľadať aj komplexnejšie riešenie. Poukázal v tejto súvislosti na to, že pod jeho vedením vznikla na začiatku aktuálneho volebného obdobia pracovná skupina, ktorá sa zaoberala spravodlivým rozdelením financií medzi hlavné mesto a mestské časti. ​„Žiaľ, po mojom odchode z postu viceprimátora sa po sedemmesačnom pôsobení tejto pracovnej skupiny nepokračovalo ďalej a návrhy tejto skupiny sa nerealizovali, dodal.

Inšpiráciu i podklad pre riešenie do budúcnosti vidí teraz Kolek v návrhu poslaneckého kolegu Jána Hrčku, ktorý sa zaoberal systémom prerozdelenia prostriedkov na originálne školské kompetencie. Medzi hlavné mesto a mestské časti ich žiadal rozdeliť tak, ako by ich mali dostať podľa počtu detí, o ktoré sa v prípade originálnych školských kompetencií starajú. ​„Kolega Hrčka priniesol exaktné čísla, ktoré ukázali, že ani jedna mestská časť nedostala toľko peňazí, koľko mala dostať, upozornil Kolek. ​„Navyše jeho návrh umožňuje nielen väčší prehľad o tom, koľko peňazí má mať mestská časť k dispozícii, ale dovoľuje aj lepšiu kontrolu ich využitia, poznamenal.

Bajan potvrdil, že pri súčasnej deľbe výnosov z daní z príjmov, v pomere 68:32 medzi hlavné mesto a mestské časti, ostáva viac peňazí hlavnému mestu ako mestským častiam, hoci mestské časti sa starajú o dve tretiny všetkých žiakov. ​„Ak by sme mali peniaze na základe kľúča podľa počtu žiakov, vedeli by sme niektoré veci vykryť sami, nemuseli by sme si brať úvery, skonštatoval za Petržalku.

Upozornil však zároveň, že nariadenie vlády č.668 o rozdelení výnosov z daní pre územné samosprávy striktne neurčuje, že peniaze získané podľa kritéria počtu žiakov, musí samospráva použiť v oblasti školstva. ​„Preto si myslím, že toto je úloha, ktorá prekračuje aj Bratislavu a aj vzhľadom na situáciu v školstve, otvára celoslovenskú tému, ako zadefinovať využitie peňazí, ktoré mestá a obce dostávajú na školské kompetencie, upozornil Bajan.

V podmienkach Bratislavy je podľa neho potrebné sa zaoberať tiež celkovým mechanizmom kompetencií, financií a vzťahov. ​„Ukazuje sa, že deľba jednej kompetencie nie je šťastným riešením," poznamenal, pričom naznačil aj to, že tieto otázky môžu byť súčasťou širšej diskusie, týkajúcej sa budúcnosti Bratislavy a Bratislavského samosprávneho kraja.

(TASR)

Páčil sa vám článok?