V Ružinove budú diskutovať o podpore sociálnej práce v obciach

10.10.2017
Konflikt v ružinove: poslanci proti starostovi, ide o stavebné uzávery - ruzinov mu
Páčil sa vám článok?

V stredu sa v zasadačke miestneho úradu v Ružinove uskutoční workshop na témy dotýkajúce sa obcí. V rámci projektu českého ministerstva práce „Systémová podpora sociálnej práce v obcích“ navštívi 65 zástupcov z Českej republiky práve túto mestskú časť Bratislavy.

Cieľom projektu je koordinácia a overenie metodickej roly Ministerstva práce a sociálnych vecí ČR na výkon sociálnej práce v obciach v rámci prenesenej pôsobnosti. Hlavnými výstupmi spolupráce budú podklady na stanovenie minimálneho štandardu činností sociálnej práce v obecných úradoch a na základe praktického overenia bude vytvorený modelový návrh typových pozícií sociálnych pracovníkov na obecných úradoch. Bude taktiež predložený návrh vzdelávacieho programu pre sociálnych pracovníkov obecných úradov, ktorý bude následne pilotne overený. Projekt MPSV ČR spolupracuje s 15 vybranými obcami, ktoré realizujú vlastné projekty na rozvoj sociálnej práce v obci. Konkrétne ide o obecný úrad Hradec Králové, Litvínov, Jilemnice, Kladno, Hodonín, Most, Holešov, Moravský Beroun, Písek, Chrudim, Valašské Meziříčí, Bučovice, Kolín, Lovosice a Havlíčkův Brod.

V rámci projektu budú realizované 4 zahraničné cesty za účelom získania informácií, skúseností a inšpirácie pre prenos dobrej praxe zo susedných krajín (Slovensko, Nemecko, Rakúsko, Poľsko). Mestská časť Ružinov si pre zástupcov z ČR pripravila workshop na témy dotýkajúce sa obcí, na ktorý pozvala aj 30 zástupcov obcí v rámci BSK. Na stretnutí sa zúčastnia aj zástupcovia Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, občianskeho združenia Proti prúdu, neziskovej organizácie Úsmev ako dar, občianskeho združenia Prima a občianskeho združenia Pro vida. Vyvrcholením workshopu bude diskusia zástupcov ČR a SR s BSK  o ďalšom smerovaní sociálnej práce v obci. Záverečnou časťou programu bude prehliadka Ružinovského domova seniorov na Sklenárovej ulici a nocľahárne sv. Vincenta de Paul Slovensko na Ivanskej ceste.

(ts, c, ilustračné foto: abn)

Páčil sa vám článok?