Devínska Nová Ves hospodárila s prebytkom viac ako 733-tisíc eur

28.7.2017
Devínska nová ves opäť ponúka voľné vyhradené parkovacie miesta - devinska s kralika
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Devínska Nová Ves hospodárila v minulom roku s prebytkom viac ako 733-tisíc eur.

Vyplýva to zo záverečného účtu mestskej časti za rok 2016, ktorý schválili devínskonovoveskí poslanci na poslednom rokovaní miestneho zastupiteľstva. Samospráva tento fakt vníma ako dôsledok efektívneho hospodárenia, čo sa prejavilo na naplnení plánovaných cieľov pri úsporách na strane výdavkov a zároveň sa mierne zvýšili príjmy. „Ide o dlhodobý pozitívny vývoj, ktorý sa darí dodržiavať už niekoľko rokov," uviedol prednosta úradu Ignác Olexík. V rámci bežného rozpočtu hospodárila mestská časť s prebytkom vyše 1,46 milióna eur, v kapitálovom rozpočte dosiahol schodok takmer 736.000 eur.

„Aj v prípade kapitálového rozpočtu však ide o pozitívny výsledok, nakoľko kapitálové výdavky neboli kryté predajom aktív, teda majetku samosprávy," doplnil Olexík. Najväčší príjem mala samospráva podľa prednostu z daní, najviac výdavkov vynaložila na oblasť vzdelávania, teda základné a materské školy vo svojej pôsobnosti. Za najpozitívnejšie považuje mestská časť realizáciu viacerých projektov. Ide napríklad o zrekonštruované kúrenie v školských budovách, zateplenie budovy Materskej školy P. Horova, ale aj o opravy ciest a chodníkov či vybudovanie nových parkovacích miest.

Taktiež sa podľa prednostu úradu zrekonštruovala budova, do ktorej bola premiestnená požiarna zbrojnica, a vybudovalo sa tréningové futbalové ihrisko. „Všetky ušetrené zdroje, t.j. prebytok rozpočtu za rok 2016, sa podľa rozhodnutia miestneho zastupiteľstva presunuli do rezervného fondu a fondu pre rozvoj mestskej časti," doplnil Olexík s tým, že tieto finančné prostriedky budú využité na rozvoj mestskej časti v budúcich rokoch.

(TASR, ilustračné foto: abn)

Páčil sa vám článok?