Korupčná aféra v Devínskej: Nezávislí poslanci vyzvali starostu, aby odstúpil

23.3.2017
0
Korupčná aféra v devínskej: hanbíme sa za starostu, odkázali poslanci - jambor
Páčil sa vám článok?

Nezávislí poslanci z klubu Devínska Inak v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves a aktivisti z rovnomenného občianskeho združenia vyzývajú devínskonovoveského starostu Milana Jambora, aby sa vzdal funkcie.

Jambor je obvinený z trestného činu nepriamej korupcie, ktorej sa mal dopustiť ponúknutím úplatku 5000 eur zamestnancovi z odboru starostlivosti o životného prostredie Okresného úradu v Bratislave za vydanie kladného stanoviska tohto úradu k zhodnocovaniu odpadov mobilným zariadením jednou konkrétnou spoločnosťou. Písali sme o tom TU.

„Vyzývame starostu a mestského poslanca, aby sa vzdal všetkých volených verejných funkcií. Domnievame sa, že takto vážne a podložené obvinenia nesmú viac vrhať zlé svetlo na mestskú časť a úrad, ktorý zastáva,” vyhlásil dnes miestny poslanec a zároveň predseda občianskeho združenia Rastislav Tešovič. Podľa neho je totiž ich povinnosťou dať aj takýmto spôsobom najavo, že korupciu v mestskej časti, ako ani v Bratislave tolerovať nebudú a je vecou elementárnej slušnosti v prípade takýchto podozrení včas odísť.

Klub nezávislých poslancov dnes zároveň v tejto súvislosti podáva návrh na zvolanie mimoriadneho miestneho zastupiteľstva. Na ňom budú žiadať starostu o vierohodné vysvetlenie situácie a obvinení, ktorým v súčasnosti čelí. Starosta totiž od vznesenia obvinení s poslancami ani s občanmi nekomunikuje a zatajuje sa. Skontaktovať sa s ním nepodarilo niekoľko dní ani TASR.

Mimoriadne zastupiteľstvo by malo byť podľa zákona zvolané do 14 dní od podania návrhu na jeho zvolanie. Konkrétny termín však určuje samotný starosta. Na otázku, či nezávislí poslanci budú mať podporu aj ďalších poslancov miestneho zastupiteľstva, Tešovič odpovedal, že očakáva, že aj ostatní budú pozornejšie sledovať a vyhodnocovať návrhy, ktoré bude starosta predkladať na rokovanie miestneho parlamentu. 

Pomyselné zrkadlo sú pripravení podľa neho nastaviť aj samotní občania. Otázka referenda je však podľa neho zatiaľ predčasná, aj keď závisieť to bude od toho, čo si vyžiada verejnosť. „Sme však realisti. Keď nevieme dostať na riadne voľby viac ako 30 percent obyvateľov, tak som skeptický, aby sme dostali viac ako 50 percent na referendum o odvolaní,” konštatuje Tešovič, podľa ktorého sú starostovia neodvolateľní a sami si to dobre uvedomujú.

Poslanci popritom poukazujú na viaceré kontroverzné návrhy starostu Devínskej Novej Vsi a zároveň mestského poslanca Milana Jambora. Vyčítajú mu napríklad nové pravidlá na rokovaní mestských poslancov, ktorými bola obmedzená možnosť diskutovať o návrhoch, bratislavským mestským zastupiteľstvom prešiel aj jeho návrh na zrušenie obmedzenia ťažby dreva v mestských lesoch, zrušenie zákazu vjazdu na Železnú studienku a zrušenie stavebnej uzávery v tejto oblasti. Zároveň zdôrazňujú, že na ostatnom rokovaní nepodporil definitívny zákaz hazardu na území hlavného mesta.

V rámci mestskej časti poukazujú okrem iného na situáciu okolo miestnych kontrolórov. Tí odchádzajú po tom, ako začínajú poukazovať na „niektoré veci", čím zostanú nežiaduci. Za ostatných päť rokov sa vystriedali traja. V minulosti sa im nepozdávala ani sanácia nebezpečných gudrónov, ktorá stála viac ako 12 miliónov eur. „Po troch mesiacoch od ukončenia projektu sanačných prác som s hrôzou zistil, že hneď pri vstupe do kameňolomu sa nachádzali zvyšky gudrónov, ktoré ohrozovali zdravie občanov,” doplnil miestny poslanec a podpredseda združenia Michal Gašparík.

(TASR, Foto: archív)

Páčil sa vám článok?