Aj pre Pečniansky les chce mesto do správy štátne lesy

4.2.2016
0
Aj pre pečniansky les chce mesto do správy štátne lesy - pecniansky
Páčil sa vám článok?

O štátne lesy, ktoré sa nachádzajú v katastri Bratislavy, sa chce starať hlavné mesto. Aj takto reagovali mestskí poslanci na kauzu Pečniansky les. Aktivity, ktoré by viedli k jeho predaju, zámene či inej zmene právnej formy vlastníctva, bratislavský parlament na dnešnom rokovaní odmietol.

Okresný súd Bratislava II koncom minulého roka potvrdil, že zmluva o výmene pozemkov pod Pečnianskym lesom za tie v Šiatorskej Bukovinke (okres Lučenec) medzi štátnym podnikom Lesy SR a občianskym združením Človek a strom, je platná. Štátne lesy sa už proti rozhodnutiu odvolali.

Mestskí poslanci požiadali primátora, aby vykonal potrebné kroky na prevzatie správy štátnych lesov. Mesto už o tomto kroku pritom v minulosti hovorilo, napríklad aj pre výrub stromov na Kolibe. Od hlavy mesta bratislavskí poslanci rovnako chcú, aby dotknuté územie zaradil do nových zmien a doplnkov územného plánu. Podľa nich by malo byť územie podľa zákona o ochrane prírody určené na kompenzačné opatrenia.

Proti zámene pozemkov lesa už protestovala aj mestská časť Petržalka, v ktorej katastri sa les nachádza. Miestni poslanci odmietli kšeftovanie s pozemkami.

OZ Človek a strom vzniklo v máji 2008. Následne v júni požiadalo Lesy SR o zámenu 24 hektárov pozemkov pod Pečnianskym lesom, ktoré sú na petržalskej strane oproti hradu, za približne rovnako veľké pozemky v Šiatorskej Bukovinke. Združenie pôvodne vyhlasovalo, že cieľom je vytvoriť relaxačnú zónu pre Bratislavčanov, akýsi "Central park".

Požadovanú výmenu odobrilo ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením Ladislava Chovana (nominant ĽS-HZDS). Súhlas na zámenu nielen týchto lesných pozemkov následne zrušil ďalší šéf rezortu Zsolt Simon (Most-Híd). Výmena sa nepozdávala ani lučeneckému katastru. Ten bol presvedčený, že s výmennou zmluvou nebolo všetko v poriadku a odmietol zapísať nových vlastníkov. Prípad sa nakoniec dostal až na Najvyšší súd SR, ktorý odobril predchádzajúce rozhodnutie Krajského súdu v Banskej Bystrici o zrušení rozhodnutia katastra.

(TASR)

Páčil sa vám článok?