Občania chcú mať konečne jasno, kto je zodpovedný za ktorú zeleň

13.7.2015
0
Občania chcú mať konečne jasno, kto je zodpovedný za ktorú zeleň - trava2
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Vrakuňa navrhuje zmeniť spôsob starostlivosti o mestskú zeleň. V súčasnosti málokto vie, o ktorú plochu sa má starať magistrát a o ktorú mestská časť. Výsledkom býva, že na jednom mieste je tráva často pokosená a hneď vedľa nepokosená.

Obyvatelia Vrakune sa obracajú na miestny úrad so sťažnosťami na nepokosenú trávu, kvitnúce alergénnne buriny či neorezané stromy. Mestská časť sa však stará len o pozemky, ktoré má vo svojom vlastníctve, alebo sú jej zverené. Preto sa rozhodol starosta Vrakune Kuruc prostredníctvom tabuliek informovať verejnosť, v čej kompetencii je starostlivosť o konkrétnu lokalitu.

„Je potrebné si uvedomiť, že mestská časť sa nemôže starať o pozemky, ktoré nemá zverené,“ vysvetľuje Kuruc. „Občanov nezaujíma, v čej kompetencii sú lúka, športovisko, trávnik alebo stromy. Chcú, aby bola tráva pokosená a stromy orezané.“

Vo Vrakuni preto pribúdajú na verejných priestranstvách dva druhy tabuliek: „O túto plochu sa stará mestská časť Vrakuňa“ alebo „O túto plochu sa stará magistrát hlavného mesta SR Bratislavy“ s uvedením e-mailovej adresy a telefónneho čísla.

Starosta Vrakune zároveň navrhuje problém starostlivosti riešiť systémovo. Prvou možnosťou je zveriť celú starostlivosť o verejnú zeleň do kompetencie mestskej časti a vyčleniť na to zodpovedajúce prostriedky z rozpočtu mesta. Druhou, kompromisnou, možnosťou je spojiť plochy do logických celkov.

(vr)

Páčil sa vám článok?