Vrakuňa nesúhlasí s rozšírením cintorína na úkor lesoparku

15.5.2015
0
Vrakuňa nesúhlasí s rozšírením cintorína na úkor lesoparku - cintorin
Páčil sa vám článok?

Bratislava má nedostatok hrobových miest na pochovávanie. Situáciu malo v minulosti dočasne vyriešiť rozšírenie cintorína Vrakuňa, plány však po petícii obyvateľov zastavili. V meste sa však teraz o tom rokovalo znova. Cintorín by ukrátil z vrakunského lesoparku, nové vedenie mestskej časti sa preto postavilo proti.

Hlavné mesto tvrdí, že momentálne má kam pochovávať ešte maximálne štyri roky. Ročne Bratislava potrebuje asi 500 nových hrobových miest, na jedno pritom počítajú asi so siedmimi štvorcovými metrami pozemku. Na rokovanie štvrtkovej (14.5.) mestskej rady preto vedenie Bratislavy predložilo návrh, aby sa cintorín Vrakuňa rozšíril o 2,2 hektára. Podľa mesta by tak vzniklo 2414 nových hrobových miest a plocha tak mala postačiť na asi päť rokov. "Rozšírenie by spočívalo v zasypaní existujúceho ramena a vybudovaní odľahčovacej stoky so zaústením do Malého Dunaja," uvádza sa v materiáli.

Proti sa však postavil starosta Vrakune Martin Kuruc, mestská časť si nechce nechať zmenšiť dnešnú plochu lesoparku. "Vrakunský lesopark slúži ako oddychová a zelená zóna na relax obyvateľov a jeho zmenšenie je pre starostu neprípustné," povedal pre TASR hovorca Vrakune Tomáš Zajac. Pripomenul tiež, že zvýšenie vyťaženosti už dnes vyťažených vrakunských ciest v okolí cintorína zhoršuje veľmi zlú dopravnú situáciu vo Vrakuni. "Mestská časť preto zásadne nesúhlasí s takto predloženým návrhom rozširovania cintorínu Vrakuňa," zdôraznil. Mesto podľa hovorcu pred predložením materiálu ani nepožiadalo nové vedenie vrakunskej samosprávy o stanovisko.

O materiáli sa tak na mestskej rade nakoniec nehlasovalo, primátor Ivo Nesrovnal ho z rokovania po diskusii stiahol. Spolu so starostom sa podľa Zajaca dohodli, že sa bude hľadať optimálnejšie riešenie. Hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová dodáva, že materiál sa bude dopĺňať o ďalšie možnosti. "Na rokovaní sa členovia mestskej rady dohodli preveriť všetky návrhy, ktoré boli doteraz dané mestu z mestských častí," uviedla pre TASR.

Hlavné mesto posledné roky tiež hľadá, kde vybudovať nový bratislavský cintorín. Dnes sa uvažuje nad dvoma lokalitami – predpolím Krematória v Záhorskej Bystrici a o lokalite Nové Pole v Petržalke. V Záhorskej Bystrici by išlo o plochu 18,59 hektára a cintorín by poskytol 26.557 hrobových miest, teda kapacitu na asi 53 rokov. V Petržalke sa uvažuje o ploche 11,1 hektára, kde by vzniklo 15.889 hrobových miest. Mesto by tak malo kam pochovávať asi 32 rokov.

Situácia s nedostatkom hrobových miest sa posledné roky riešila lokálnym rozširovaním jestvujúcich cintorínov. Využili sa malé priľahlé externé plochy alebo hrobové miesta vznikli na úkor komunikácií či trávnatých plôch. Problém však trvá ďalej, a to aj napriek tomu, že Bratislavčania už začali preferovať kremáciu pred pochovávaním do zeme. Dá sa tiež pochovávať do hrobov po neplatičoch, ale zosnulí si to podľa pohrebníctva zväčša neželajú.

(TASR)

Páčil sa vám článok?