V Ružinovskom športovom klube chýbajú státisíce eur

29.4.2015
0
V ružinovskom športovom klube chýbajú státisíce eur - rsk
Páčil sa vám článok?

Účtovníctvo v Ružinovskom športovom klube (RŠK) v Bratislave v rokoch 2011 až 2014 nebolo podľa zákona vedené správne a preukázateľne. Zistené nedostatky sú závažného charakteru a je podozrenie, že došlo k porušeniu povinnosti štatutárneho zástupcu pri správe cudzieho majetku.

Vyplýva to zo správy výsledku finančnej kontroly v RŠK, ktorú na dnešnom rokovaní ružinovských poslancov predložil miestny kontrolór Günther Furin. Starosta mestskej časti Ružinov Dušan Pekár preto podal v tejto veci dve trestné oznámenia.

Kontrola, ktorá prebiehala od februára do marca tohto roka, preverila v organizácii interné predpisy, správnosť vedenia účtovníctva, účtovné doklady i závierky či rozpočet nákladov a výsledok hospodárenia. Zistila, že väčšina pokladničných dokladov neobsahovala podpisový záznam osoby, ktorá prevzala finančnú hotovosť a niektoré účtovné doklady boli vyblednuté a nečitateľné.

Taktiež určité zmluvy chýbali na webe RŠK či viaceré účtovné prípady neboli doložené účtovnými dokladmi alebo neobsahovali jeho náležitosti. Okrem iného kontrola preukázala, že vymenovanie dočasnej poverenej riaditeľky RŠK v roku 2011 starostom Ružinova nebolo v súlade so zákonom o obecnom zriadení. "Starosta nie je štatutárnym orgánom ani členom štatutárneho orgánu tejto organizácie, ani nevystupuje v tejto súvislosti ako zamestnávateľ pracovníkov tejto organizácie, a preto jeho poverenie, ktorým poveril riaditeľku, je právne neúčinné," upozornil kontrolór. Finančná kontrola zároveň preukázala, že dočasne poverená riaditeľka zrealizovala z RŠK výber peňazí vo výške 341.200 eur, no nebol účtovne podložený. Klub mal aj ku koncu minulého roka nezaplatené odvody za viac ako 227.000 eur.

Podľa miestneho poslanca Pavla Juska je tento stav v organizácii klasickým príkladom organizovaného zločinu mafie, ktorá v Ružinove pôsobila alebo pôsobí. Viacerí poslanci upozornili starostu, že za tento problém nesie politickú zodpovednosť, pretože vymenoval do funkcie riaditeľku na základe vlastného rozhodnutia a v rozpore so zákonom.

"Všetko toto robil starosta na základe svojho uváženia," uviedol bratislavský mestský poslanec Ján Buocik a bývalý Pekárov zástupca. Starosta oponoval, že pri výbere riaditeľa RŠK odmietal stranícke dohody, ku ktorým mal byť tlačený. Zároveň upozornil, že Buocik mal mať ako vicestarosta dokonalý prehľad o skutočnej ekonomickej situácii v organizácii, a to na základe jej štvrťročných finančných výkazov a polročných správ o hospodárení.

Pekár avizoval, že keď sa o podozreniach sprenevery v organizácii dozvedel, vo februári podal dve trestné oznámenie na neznámeho páchateľa z dôvodu podozrenia zo spáchania trestných činov sprenevery, porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie, neodvedenia i nezaplatenia dane a poistného.

Ružinovskí poslanci sa nakoniec zhodli na tom, aby na ich najbližšie rokovanie boli predložené návrhy riešenia chýbajúcich finančných prostriedkov v organizácii. Taktiež požadujú predkladať na každé zastupiteľstvo informáciu o stave hospodárenia a personálnom obsadení v RŠK.

Činnosť RŠK je zameraná najmä na správu zverených športovo-rekreačných areálov a organizovanie športových a spoločenských podujatí. Taktiež na spoluprácu s ružinovskými materskými a základnými školami a rozvoj rekreačného a výkonnostného športu.

(TASR)

Páčil sa vám článok?