Bratislavskí starostovia broja proti hazardným hrám

23.4.2015
0
Bratislavskí starostovia broja proti hazardným hrám - herna1
Páčil sa vám článok?

Ako vyplieniť v Bratislave hazardné hry? Hľadanie odpovede na túto otázku bolo jedným z ťažiskových bodov ostatného rokovania (17.4.) Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta (RZMČ) Slovenskej republiky Bratislavy.

Problematikou hazardných hier sa bratislavskí komunálni politici zaoberajú už dlhší čas. Za obzvlášť pálčivú ju vnímajú predovšetkým veľké mestské časti s vysokou koncentráciou prevádzok s takýmto zameraním. Napríklad skúsenosti z Dúbravky, Nového Mesta či Ružinova dokazujú, že s hazardnými hrami súvisí zvýšený počet krádeží, ktoré páchajú ľudia závislí od hazardu, ale aj alkoholizmus, väčší výskyt drog či neporiadok a hluk v okolí prevádzok.

V Starom Meste či Karlovej Vsi vnímajú tento problém tiež ako morálny. Osobitnou kapitolou sú škody, ktoré závislí od hazardu spôsobujú svojim rodinám. Starosta Lamača Peter Šramko to ilustroval výpoveďou istej ženy, ktorej manžel za jedinú noc obral svoju rodinu o 230.000 eur, teda o celý jej majetok.

Podobné skúsenosti ventilovali starostovia mestských častí aj na pracovnom stretnutí so zamestnancami legislatívno-právneho oddelenia bratislavského magistrátu (31.3.). Starosta mestskej časti Vajnory a predseda RZMČ Ján Mrva požiadal o iniciovanie zmien v zákone o hazardných hrách a iniciovanie petičnej akcie k riešeniu problému v hlavnom meste. „Príjem z hazardných hier do rozpočtu mesta predstavuje v tomto roku vyše štyri milióny eur. Momentálne s ním mesto počíta. Ale pre mestské časti je to nešvár," pripomenul Ján Mrva.

Regionálne združenie však podporuje návrhy na riešenie problematiky hazardných hier a hracích automatov v Bratislave. Hodlá v tomto smere predložiť na magistrát návrh petície. Tou sa regionálne združenie bude zaoberať na svojom zasadnutí v máji.

RZMČ chce tiež predložiť dodatok k Štatútu hlavného mesta SR Bratislavy o úprave plnenia úloh mestskej polície. "Magistrát ešte v marci požiadal mestské časti, aby sa k nemu vyjadrili a zároveň predložili návrhy na výšku príspevku na činnosť mestskej polície. Mestské časti sa k navrhovanej zmene postavili veľmi kriticky. Predovšetkým nesúhlasia s navrhovaným príspevkom na činnosť mestskej polície z blokových pokút, ktoré mestskí policajti vybrali a ktoré sú príjmom mestskej časti," doplnila Alžbeta Klesnilová, hovorkyňa RZMČ.

(TASR)

Páčil sa vám článok?