Za informácie sa platí. Všade okrem Petržalky

9.2.2015
0
Páčil sa vám článok?

Ak Bratislavčan žiada od miestneho úradu sprístupnenie informácií podľa Zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám, zaplatí v mestských častiach rôzne poplatky. Z veľkých mestských častí si žiadne poplatky už viac ako rok neúčtuje len Petržalka.

Kópiu jedného listu formátu A4 urobia v Novom Meste za 5 centov, v Ružinove a Dúbravke za 6 a Devíne za 7 centov, v Karlovej Vsi a v Rači si pýtajú 10 centov. Na bratislavskom magistráte je táto služba spoplatnená sumou 6 centov.

Diferencovane je spoplatňované aj uloženie informácií na dátový nosič. Kým CD poskytnú v Novom Meste za 35 centov, v Rači za 66 a v Karlovej Vsi za 70 centov, v Ružinove či Devíne stojí 1,66 eura, v Starom Meste 1,80 a v Dúbravke dokonca 2,98 eura. Ten, kto požaduje túto službu od hlavného mesta, zaplatí za nosič jedno euro.

Viaceré samosprávy poskytujú informácií ešte aj na diskete. V Novom Meste je poplatok za takýto nosič 30 centov, v Ružinove 33 centov, v Rači 50, Devíne 66 centov a na magistráte jedno euro.

Zaujímavosťou je, že v Rači a v Ružinove, ale i na magistráte ponúkajú aj prehratie záznamu na pásku. V Rači je to za 50 centov, v Ružinove záleží od toho, či si občan prinesie vlastnú kazetu, alebo ide o kazetu od úradu. V prípade vlastnej kazety je poplatok 33 centov, inak žiadateľ zaplatí 1,99 eura. Magistrát ponúka informácie na páske za 2,30 eura.

Značné rozdiely sú aj pri určení limitu, do ktorého sa poplatky za sprístupnenie informácií neúčtujú. V Starom Meste a v Devíne poplatky neúčtujú, ak cena za vyhotovenie a zaslanie informácií neprekročí tri eurá, v Karlovej Vsi je limit stanovený na jedno euro, v Dúbravke na 0,86, v Rači na 0,66 a v Novom Meste na 0,35 eura. Na magistráte stanovili limit 1,50 eura.

Najviac žiadostí o poskytnutie informácií vlani podali obyvatelia Starého Mesta – 361. Ako uviedla hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková, viac ako polovica z nich sa týkala stavebných konaní. V Novom Meste registrovali 181 žiadostí, v Petržalke 133, v Karlovej Vsi 115, v Rači 100 a v Dúbravke 94 žiadostí.

Petržalský miestny úrad zrušil poplatky za poskytovanie informácií v zmysle infozákona pred rokom. Podľa starostu Vladimíra Bajana tak chceli dosiahnuť, aby sa samospráva ešte viac otvorila obyvateľom.

Napriek očakávaniu sa zrušenie správneho poplatku nepremietlo do nárastu žiadostí o sprístupnenie informácií. V roku 2013 dostala mestská časť 132 a vlani, po zrušení poplatkov, 133 žiadostí o poskytnutie informácií.

Petržalská samospráva zároveň spracovala elektronickú brožúru, ktorá je návodom pre občanov na to, ako v praxi využívať zákon o slobodnom prístupe k informáciám.

 ©TASR | brn

Páčil sa vám článok?