Škandalózny prenájom kaviarne na Medenej ulici za 40 eur mesačne!

26.9.2014
0
Škandalózny prenájom kaviarne na medenej ulici za 40 eur mesačne! - tele_cafe1
Páčil sa vám článok?

Odkedy sú samosprávy povinné zverejňovať faktúry a zmluvy na internete, občania majú lepší prístup ku kontrole, akým spôsobom samosprávy nakladajú s obecným majetkom. Napriek zvýšenej kontrole verejnosti samosprávy naďalej nakladajú so spoločným majetkom neefektívne, v niektorých prípadoch vyslovene v rozpore s verejným záujmom.

Takýto prípad som objavila aj v našom Starom Meste, kde mestská časť prostredníctvom svojej obchodnej spoločnosti Staromestská, a.s., prenajala súkromnej spoločnosti CHEOPS production, s.r.o., z Nitry nebytové priestory v budove miestneho úradu na Medenej ulici za škandalózne nízke nájomné. Nebytový priestor v suteréne s výmerou 142,72 štvorcových metrov a 69,80 štvorcových metrov na prízemí miestneho úradu za 100 eur ročne! V priestore na prízemí s výhľadom do Medenej ulice vznikla kaviareň Tele Café, za užívanie tohto priestoru platí nájomca navyše paušálny poplatok 40 eur mesačne!

To však nie je všetko. Mestská časť nechala začiatkom tohto roka nebytové priestory budovy miestneho úradu z Medenej ulice opraviť za 29 998,98 eura vrátane DPH. Potvrdzuje to faktúra spoločosti MK Stavgroup, s.r.o., so sídlom na Nákovnej 36 v Bratislave. Mimochodom, táto firma figurovala v kauze tzv. fiktívnych havárií v Bratislavskom samosprávnom kraji, na ktorú upozornil vlani bývalý župný poslanec Martin Borguľa. Ten označil firmu MK Stavgroup za schránkovú, keďže na Nákovnej ulici 36 ju nebolo možné nájsť. Túto firmu spoločne s ďalšími deviatimi firmami zaradil Martin Borguľa do tzv. Bratislavskej skupinky, ktorá na haváriách pre BSK, kde šéfuje predseda SDKÚ-DS, zarobila 7 754 120,63 eura. Tejto firme sa dobre darí v Starom Meste, kde šéfuje predsedníčka Ústrednej rady SDKÚ-DS. Od roku 2011 až doteraz spoločnosť MK Stavgroup vyfaktúrovala mestskej časti Staré Mesto práce za 208 525,86 eura.

Poďme však späť na Medenú ulicu. Po tom, ako mestská časť do nebytových priestorov investovala z obecných peňazí takmer 30-tisíc eur, prenajala ich Staromestskej, a.s. To je obchodná spoločnosť so 100-percentným podielom mestskej časti. Staromestskej, a.s., tieto priestory prenajala mestská časť v júli 2013 na podnikanie za celkový nájom 1 euro ročne. Z tohto pohľadu si Staromestská, a.s., počína veľmi dobre - podnajala ten istý priestor so 100-percentným ziskom!

Staromestská prenajala priestory na dobu neurčitú. V prípade ukončenia nájmu zo strany prenajímateľa počas nasledujúcich 10 rokov je však tento povinní zaplatiť podnájomníkovi zmluvnú pokutu vo výške investícií 71 234 eur, pričom len projekt architektonického riešenia interiéru ocenili na 18 000 eur! Obdobné architektonické projekty sa pritom bežne robia za 4000 – 6000 eur.

Podmienkou mestskej časti pri prenájme nebytových priestorov bolo, že účelom nájmu bude výkon činnosti v zmysle predmetu podnikania Staromestskej, a.s. Zmluva umožňuje aj podnájomtretím osobám, ktorých činnosť bude súvisieť s predmetom činnosti Staromestskej. Tá však podľa výpisu z obchodného registra v predmete činnosti nemá prevádzkovanie kaviarne, poskytovanie služieb rýchleho občerstvenia v spojení s predajom na priamu konzumáciu ani nič podobné.

Pozrime sa na to, kto je vlastne za nitrianskou spoločnosťou CHEOPS production, s.r.o., ktorá má kaviareň v budove miestneho úradu za takých výhodných podmienok. Jediným spoločníkom je podľa obchodného registra Mgr. Jozef Maslín z Nitry. Ten medzičasom zmenil trvalé bydlisko a býva vo Veľkých Levároch. Je predsedom miestneho zväzu SDKÚ-DS vo Veľkých Levároch a vlani za túto stranu neúspešne kandidoval v župných voľbách.

Vráťme sa však ku kaviarni Tele Cafe na Medenej ulici. Investovať 30 000 eur do rekonštrukcie nebytových priestorov z obecných peňazí a potom to podnajať za 100 eur ročne súkromnej firme na podnikanie s neprimerane vysokou sankciou za ukončenie podnájmu, to vôbec nie je pre mestskú časť Staré Mesto dobrá vizitka.

Marta Šteffeková


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?