Starosta poslal na Istrijskú políciu, poslanci jeho postup odsudzujú

15.4.2014
0
Starosta poslal na istrijskú políciu, poslanci jeho postup odsudzujú - jambor_milan
Páčil sa vám článok?

Vo štvrtok 3. apríla 2014 sa na Istrijskej ulici v Devínskej Novej Vsi odohral incident medzi políciou a rodinou Tomkuliakovcov. Tí si totiž pred svojím domom vybudovali parkovacie miesto, keďže pri revitalizácii ulice tak miestna samospráva na rozdiel od iných domov neurobila. Na Tomkuliakovcov zavolal starosta Milan Jambor (SDKÚ-DS, SaS) štátnu políciu.

Policajti Tomkuliakovcov obmedzili na osobnej slobode, po ich zásahu museli štyria ľudia vyhľadať lekársku pomoc. Miestni poslanci odsúdili postup starostu aj polície ako neprimeraný. Starosta Jambor podľa nich „namiesto dialógu s občanmi zavolal políciu, aby odstránila čiernu stavbu na dvoch metroch štvorcových“. Pri revitalizácii Istrijskej ulice navyše starosta nepostupoval podľa stavebného zákona, ale projekt realizoval ako ohlášku drobnej stavby a obyvatelia ulice sa preto nestali účastníkmi konania a nemohli si uplatniť svoje práva.

„Problémy pri revitalizácii ulice sa začali už minulý rok, keď bola mestskej časti doručená petícia občanov a miestne zastupiteľstvo sa ňou zaoberalo. Žiaľ, starosta sa obrátil chrbtom k poslancom, ktorí kritizovali jeho postup a snažili sa riešiť problémy, ktoré sa vyskytli pri realizácii projektu. Oveľa zarážajúcejšie je, že sa obrátil chrbtom aj k vlastným voličom. Takýto vzťah starostu a občana je nemorálny a odsúdeniahodný,“ uviedol miestny a mestský poslanec Vladislav Hečko (NOVA). Zlyhanie starostu Devínskej Novej Vsi by malo podľa neho viesť k sebareflexii, a tou môže byť iba vzdanie sa mandátu starostu. „ Na Slovensku to však nie je bežné a zaužívané, práve naopak. Starosta Jambor, ktorý bol zvolený s podporou SDKÚ-DS a SaS, sa intenzívne pripravuje na volebnú kampaň, aby obhájil starostovskú stoličku aj v blížiacich sa komunálnych voľbách,“ konštatoval poslanec Hečko.

Po zásahu polície musel byť hospitalizovaný Milan Tomkuliak, jeho syn Matúš bol eskortovaný na policajné oddelenie. Pri zásahu skolabovala 80-ročná Anastázia Besedová, ktorá je majiteľkou domu, pred ktorým sa incident odohral.

Miestni poslanci Devínskej Novej Vsi na zasadnutí miestneho zastupiteľstva vyjadrili poľutovanie nad neprimeraným zásahom polície a odsúdili postup starostu, ktorý podľa poslancov nerešpektoval práva občanov v rámci stavebného konania pri revitalizácii Istrijskej ulice. Uznesenie podporili deviati z desiatich prítomných poslancov, hlasovania sa zdržal iba Peter Krug, ktorý je zároveň zástupcom starostu Jambora a vydavateľom dvojtýždenníka DEVínskonovoveský EXpres.

(dnv)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?