Poslanci kritizujú starostu Devínskej za incident na Istrijskej ulici

9.4.2014
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci mestskej časti Devínska Nová Ves v utorok 8. apríla 2014 na zasadaní miestneho zastupiteľstva odsúdili postup starostu mestskej časti Milana Jambora pri incidente, ktorý sa odohral vo štvrtok 3. apríla na Istrijskej ulici.

Starosta Jambor  privolal políciu na rodinu Tomkuliakovcov, ktorá si na na Istrijskej ulici pred svojím domom budovala parkovacie miesto. Policajti Tomkuliakovcov  obmedzili na osobnej slobode, po ich zásahu museli štyria ľudia vyhľadať lekársku pomoc.

Poslanec Devínskej Novej Vsi Rastislav Tešovič označil  postup polície za neprimeraný. Kritizuje však aj starostu mestskej časti Milana Jambora, ktorý podľa jeho názoru "miesto dialógu s občanmi zavolal políciu, aby odstránila čiernu stavbu na dvoch metroch štvorcových". Tešovič pritom poukazuje na to, že Jambor pri revitalizácii Istrijskej ulice nepostupoval v rámci stavebného zákona, ale realizoval celý projekt ako ohlášku drobnej stavby. "Kvôli tomuto postupu sa obyvatelia ulice nestali účastníkmi konania a nemohli si uplatniť svoje práva," uviedol Tešovič.

To bol podľa Tešoviča aj zdroj problému, ktorý nastal pred domom Tomkuliakovcov. Rodina Tomkuliakovcov má totiž po prestavbe ulice spevnenú plochu pred domom len na vjazd do brány. Susedný dom má pritom aj plochu na parkovanie áut. Tomkuliakovci si preto vybudovali parkovacie miesto, aby si iným vozidlom nebránili vstup do dvora. Opakovane o túto možnosť mali žiadať obec, tá ale nesúhlasila.

Keď si rodina po príchode policajtov chránila vybudované parkovacie miesto, polícia voči nim zakročila. Hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Michal Szeiff pre denník SME uviedol, že rodina sa voči policajtom správala agresívne. Tomkuliakovci tvrdia opak.

Po zásahu polície musel byť hospitalizovaný Milan Tomkuliak, jeho syn Matúš bol eskortovaný na policajné oddelenie. Pri zásahu tiež skolabovala 80-ročná Anastázia Besedová, ktorá je majiteľkou trojgeneračného domu, pred ktorým sa incident odohral.

Poslanci Devínskej Novej Vsi na utorňajšom zasadnutí zastupiteľstva prijali uznesenie, ktorým vyjadrili poľutovanie nad neprimeraným zásahom polície a odsúdili postup starostu, ktorý podľa poslancov nerešpektoval práva občanov v rámci stavebného konania pri revitalizácii Istrijskej ulice. Uznesenie podporili deviati z desiatich prítomných poslancov, hlasovania sa zdržal iba poslanec Peter Krug, ktorý je zároveň zástupcom starostu.

(TASR)

Páčil sa vám článok?